torsdag 8 oktober 2009

Bra att någon talar positivt om inköpt vaccin

Jag skrev i går om det jag fortfarande menar är viktigt: att en nationell revision klarlägger alla turer kring "hemliga avtal" och beslutsformer kring de beslut som innebar att exempelvis jag själv tryckte ja på knappen för inköp av vaccin för 250 miljoner.

Den bild som har förmedlats senare tid i medierna borde kanske också debatteras och granskas. Vilken bild har medierna gett? Hur har människors "tyckande" om att svininfluensan "är" eller "inte är" skapats? Hur påverkas människor om ledande doktorer som Sven Britton först gör uttalanden som förmedlar att det inte är viktigt med vaccination och sen, efter att själv varit patientansvarig till en sjuk, ändrar uppfattning? Har budskapet om vaccinets ofarlighet tagits emot starkare än den senare, allvarliga insikten?

Nu ser vaccinet ut komma. På SvD:s Brännpunkt skriver Socialstyrelsen och ledande smittskyddsläkare äntligen om något som borde gjorts för länge sen. Jag kan känna viss oro för att Sverige är ett land där vi redan slagit bort tanken att det här är något farligt, att vi framöver kommer att "bada" i överblivet vaccin. Så verkar det i alla fall på det människor förmedlar i medier. Illa om smittskyddsexperterna får rätt.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,