torsdag 15 oktober 2009

Veckans bästa: "Alliansens recept på arbetslinje visade sig fungera"

Det är onektligen intressant att ta del av politikens skiftande utgångspunkter. Därför är Brännpunkt-inlägget om valets viktigaste frågor läsvärt. M-riksdagsledamöterna Anna König Jerlmyr, Mats G Nilsson och Fia Arkelsten startar valrörelsen med ett inlägg som till vissa delar förvånar, till andra delar är förutsägbara.

Och kanske är det lite väl "riksdagsanpassat". Visst ska man ha stor respekt för de tre ledamöternas engagemang. De hjärtefrågor som man som ledamot har inom sitt utskottsområde behöver dock inte alltid sammanfalla med det väljarna tycker ska avgöra partivalet.

Jobben, pensioner och miljön är deras bedömning av valets viktigaste frågor.
vård, skola och omsorg räcker inte som svar på väljarnas frågor om framtiden. Vi söker långsiktiga svar på framtidens frågor
Ta en så oerhört viktig framtidsfråga som pensioner. Det är kanske tveksamt om den kommer att blomma ut till sammandrabbningar i valdebatter framöver.

De två andra frågorna - jobb och miljö - är i stället självklara. Men kommer verkligen moderater att vilja utmana de rödgröna laget om trovärdigheten i miljöfrågorna? Reinfeldt mot Wetterstrand? Jag betvivlar.

Jag erkänner: Jag skulle mycket gärna höra en debatt där Maria Wetterstrand bemöter artikeln där debattörerna skriver:
Endast en miljö- och klimatpolitik kopplad till arbetslinjen, marknadsekonomin och med ett globalt perspektiv når framgång internationellt.
Jösses!

återstår jobben. Och, kanske man ska lägga till "det minskade utanförskapet". Jag hör nu på Rapport att de jobbcoacher som alliansen nog har hoppats mycket på, har blivit rika men inte fixat jobb till de arbetslösa. "
Det är mer handpåläggning än teori"
..säger en av de nyrika coacherna som gett stöd (?) till 80 personer och fått 1,6 miljoner. Han är nog tacksam mot Anna König Jerlmyr och de andra i riksdagen som klubbat iväg en rasanade massa pengar till just detta.
Alliansens recept på arbetslinje visade sig fungera
253 000 arbetslösa. Eller en annan bild: Den som de rödgröna visar här om en minskning av antalet sysselsatta med 150.000 på ett år. Som SCB skriver:
I augusti var 4 537 000 personer sysselsatta, en minskning med 147 000 jämfört med augusti 2008. Sysselsättningsgraden minskade med 2,8 procentenheter till 65,2 procent. Antalet arbetslösa ökade med 137 000 personer till 393 000, vilket innebar att det relativa arbetslöshetstalet ökade med 2,8 procentenheter till 8,0 procent.
tillbaks till hela utgångspunkten. Den formuleras som att
politiska utmaningar inte ryms inom vård-skola-omsorgsdebatten eftersom alla vill ha en skattefinansierad välfärd.
Om vi ett ögonblick accepterar att "alla är överens" så kan man väl tycka att de tio procent av eleverna som inte klarar skolans mål är en viktig fråga för framtiden. Att den demografiska utecklingen med allt fler äldre ställer krav på vård och omsorg. Och den jätteutmaning som sjukvården står inför när det gäller finansieringen. Enbart i Stockholm ett jättegap mellan intäkter och kostnader år 2025 på mellan 17 till 33 miljarder.

Det är förstås en enorm uppgift i sig. Hur sjukvården ska finansieras framöver är inget alliansen ska ta upp i sin arbetsgrupp. Tyvärr. Samtidigt ska vårdens utmaningar mötas i samma andetag som de tre m-ledamöternas skattesänkningambitioner behålls. Det blir tufft, minst sagt.
vi tror att Alliansens konsekventa jobblinje kommer att kunna sänka skatten mer, även för pensionärer.
Jaja, nu ska pensionärer också göras glada.

De tre har stora förhoppningar att "alliansen nu har chans att befästa det värderingsskifte vi arbetat för . Jag håller verkligen med om att det är ett värderingsskifte. Under hela "Nya moderaternas" retoriska förvandling har just detta gömts undan bakom budskapet. "Här ska inte värderingsskiftas. Här ska vara llika "sossigt" som vanligt". Ack så vi bedrog oss.

Fler bloggar:
- Kent Persson, som jag tolkar in lite stöd av när det gäller att sjukvården blir viktig valfråga.
- Progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

John Apse sa...

Kan inte ni sossar prata om
ER politik så att vi får en
jämförelse?

Peter Andersson sa...

John
Jag skriver spalmil om vår egen politik. Det utesluter inte inlägg för att tydliggöra min syn på motståndarens politik. Lika lite som att motståndaren skulle avstå från att kritisera (S). Har du..märkt av det?

Utöver mina egna blogginlägg finns exempelvis hela vår jobbkongress material att ta del av på partiets hemsida. www.socialdemokraterna.se

På www.socialdemokraterna.se/netroots hittar du en mängd S-bloggare som skriver om S-politik.

På rodgron.se hittar du mycket om den samlade rödgröna politiken, inklusive den nyligen lagda budgetmotionen.

På riksdagen hemsida finns 1.493 socialdemokratiska motioner lagda detta riksdagsår som för fram socialdemokratiska förslag.

Det är en obegriplighet att påstå att vi inte talar egen politik. Vi kan säkert bli mycket bättre på att berätta om den. Men den finns, den beskrivs och den är vi beredda att genomföra om vi vår väljarnas mandat...och så blev det lite väl mycket partitext där.

Men jag börjar tröttna på påståenden om frånvaro av S-förslag...

i all vänlighet

p

kentpersson sa...

Hej Peter!

Du tolkar mig rätt. Jag tror också att sjukvården kommer att bli en viktig valfråga!

Ha det!

Kent

Peter Andersson sa...

Kent
Tack för reaktionen. Vi kanske får anledning att skriva något gemensamt :-)

p

Peter Strobl sa...

Apråpå jobbcoachandet. Idén som sådan är god men fungerar inte när utbudet på arbetstillfällen är så begränsat.
Det är ännu ett exempel på ett högkonjunkturs instrument som används i en lågkonjunktur med magert resultat.

Egentligen är detta anmärkningsvärt att i dessa tider när vi pratar om vikten av väl använda skattekronor tillåta att pengar används så felaktigt.

Det är inte bara alliansens fel utan även arbetsförmedlingens att dessa jobbcoacher kommit till.
Det finns en kontinuerlig dialog via arbetsförmedling och arbetsmarknadsdepartement för att sas öronmärka resurser.

Men detta är dålig arbetsmarknadspolitik och visar igen hur man står på alldeles fel fot i vad som skulle kunna vara en aktiv och progressiv arbetsmarknadspolitik.

Anonym sa...

"Alliansens recept på arbetslinje visade sig fungera" HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA .... Undrar för vem det då fungerade !?.Ja herre jestrikanes vilka stollar.

Pelle