söndag 11 oktober 2009

Bloggosfären - tveklöst viktig för demokratin

Obama och varför inte Arbeiderpartiet i Norge inspirerar när det gäller det politiska samtalet på nätet. Om det är de stora budskapen och de monumentala skiftena av värderingar och partisympatier som påverkas på nätet är väl tveksamt.

För egen del ser jag det som ovärderligt i sig: det möte som de facto sker melllan människor dygnet runt. Det utbyte av tankar och åsikter som görs på nätet, inte minst av oss som bloggar. Och det möjligen mer avancerade som partierna nu försöker utveckla: hur nätet inte bara är åsikter utan också ingång till aktivitet "offline".

Piratpartiet är väl på något sätt nätpartiet för många. Inget säger väl att det är riktigt sant numera och framför allt inte framöver. Andra, som mitt eget är på gång: ny webbsida, Mitt S för aktivitet, och NetRoots för progressiva bloggare, många S. De rödgröna bygger på sin gemensamma sida med nyheter och blogg. Centern verkar duktiga liksom (m) med sin plats för "agera". Alliansen har sina vänner och om vänsterpartiets nya webbplats skriver Internet World.

I dagens SvD:s "Söndagsanalysen" skriver Lena Hennel om "Slaget om medierna". I slutet noterar hon att "
medan ett Rapportsändning...har över en miljon tittare varje kväll medan ett Youtube-klipp i bästa fall har några tusen så går det inte att säga upp kontakten med de traditionella medierna.
Så är det säkert. (S) blivande chef för kommunikation, Karin Pettersson, säger i artikeln:
Man ska heller inte underskatta nätet och sociala medier som en arena där agendan för andra medier och det offentliga samtalet sätts.
S-bloggaren Fredrik Pettersson, med en nylayoutad blogg som i alla fall väcker min avund, gillar utvecklingen men höjer ett varningens finger för att "nätet" blir ersättning och inte komplettering till det "traditionella" valarbetet.

Som Johan Ulvenlöv idag skriver kan socialdemokratin ändå känna stolhet och än inte vara nöjda. Och med den reservation som både jag själv och Johan tidigare har uttalat om "topplistor" återger jag hans beskrivning av läget.
"Vid en titt på Knufflistan över topp 50 bloggar kan vi nu se ett flertal förändringar, Till exempel har både Alliansfritt Sverige (#5) och Peter Andersson (#6) tuffat förbi SvDs ledarblogg (#7).

Utöver dessa återfinns följande på topp 50:
Kulturbloggen (#9)
Mitt i steget (#12)
På Uppstuds (#30)
HBT-Sossen (#33)
Promemorian (#38)
S-Buzz (#43)
Rödgrönt samarbete (#47) Premiär!
Krassman (#50)

Stort grattis till er. Vidare ser vi ett enormt engagemang bland många andra, vi hittar Veronica Palm (#58) Thomas Bodström på (#65), Robert Noord (#67), Johanna Graf (#97) och Karin Bergh (#98). Mona for president hittar ni på (#111), Martin Moberg (#164) för att nämna några. Andra bra bloggar på väg upp är Ett annat perspektiv och Anna Vikström."
Johan avslutar postningen med ett slag för Miljöpartiets gerillablogg och bloggvänsterns initiativ.

Mer läsvärt:
- Tidigare inlägg om bloggosfären av undertecknad, bland annat
- DN och "Mymlan" om sociala medier.
- Digitala Affärer om politiken på nätet.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Peter

Grattis! Läste även Kent Perssons omdöme. Stort, och välförtjänt.

mvh

Johan

Peter Andersson sa...

Jepp...ska snart säga grattis till dig...också. Snart :-) Men den där 12:e är inte illa det heller. Tror till och med det förtjänar..grattis !

p