Först: jag har rysligt svårt att förstå varför integritetspolitik, som det finns all anledning att förstärka i Sverige, bara (obs bara) tar utgångspunkten i det offentliga. Mitt eget stora problem är för tillfället inte att jag tvingas visa "pappren" i varje gathörn.
Mitt problem är privata företags försäljare som blockerar min hemtelefon, delvis därför att jag själv segat på min Nix-beställning. Men också därför att jag är kartlagd som intressant kund av kalsongprenumerationer, försäkringar, lotter, fondplaceringstips och annat. Detta är väl så integritetsstörande för mig som legitimationsförfrågan i exempelvis vården.
Piratpartiet skriver idag på DN:s ledarsida. En del kan man sympatisera med. Abortregistermotståndet kan man definitivt ansluta sig till. Men jag blir orolig över partiets lättsamma sätt att se på hur vården ska bli så trygg och säker som möjligt för patienterna. PP:s ryggradsmässiga avsersioner mot att dela privata uppgifter kan i sjukvårdens fall slå hårt mot patientsäkerheten. Här får inte ideologisk blindhet stoppa upp det arbete som pågår för att säkra vården genom bättre systematik och samling av patientuppgifter. Integritet ja, men tvärnej till ökad otrygghet i vården!
Hur det än tar emot att använda "dödsargument" i politisk debatt (gillar INTE sånt) kan faktiskt just detta vara befogat när det gäller sjukvården och de uppgifter om patienterna som finns eller inte finns. Ett problem idag är inte att vården alltför systematiskt behandlar enskildas uppgifter. Problemet är snarare det omvända. Det gör exempelvis att fel mediciner skrivs ut.
Uppemot 100.000 patienter skadas på grund av att doktorn har för lite, inte för mycket, patientinformation. Ett par miljarder per år säger en del att patientskadekostnader uppgår till. Här finns väldiga mörkertal.
Har tidigare "ärat" Piratpartiet för sitt engagemang i frågor om integritet men också varit mycket kritisk till att ett parti som är så enfrågeinriktade söker mandat för platser i riksdagen och också i kommuner och landsting. Dagens debattartikel gör säkert PP-anhängarna gladare. Frågan är om detsamma gäller för dem som jobbar för bättre patientsäkerhet.
Fler om detta.
- Erik Laakso, skriver på Arvid Falk.
- Niklas om patiensäkerhet, bla.
- Rick Falkvinge.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukvård, piratpartiet, rick falkvinge, patientsäkerhet, dn debatt,
2 kommentarer:
Du har rätt angående att det borde skapas ett rikstäckande databas där det står om allt som har hänt en patient från födseln tills så länge patienten lever.
Om den inte är rikstäckande så i alla fall inom samma landsting så att alla läkare kan ha tillgång till den så att fel mediciner inte skrivs ut.
T.ex en som går hos en psykiatriker och har en medicin som den får utskriven ifrån denne och sedan går patienten till vårdcentralen för ett annat problem. Ja då borde läkaren på vårdcentralen veta exakt vilken medicin och dos patienten tar för att kunna förskriva rätt medicin mot det andra problemet.
Man kan också vara på semester någon annanstans i Sverige och råka ut för en olycka. De läkarna på det sjukhuset borde snabbt kunna få reda på vilka mediciner patienten tar så att det de tänker ge denne inte äventyrar patientens liv.
tack för synpunkterna. Viktigt att det kan bli så framöver.
Skicka en kommentar