torsdag 22 oktober 2009

Att utjämna för lika förutsättningar

Ser ett inlägg från Edvin Alam som är fullständigt omöjigt att inte ge en liten men artig replik till. I EA:s inlägg uppmanas faktiskt socialdemokraten Anders Lago att "ta ansvar". Sakfrågan är skatteutjämningen och Edvins teori är att "välskötta" kommuner tvingas skicka bort pengar till "misslyckade".
Anders Lago bör vara kritisk mot är sin egen misslyckade politik i Södertälje, istället för att skylla på antalet flyktingar och invandrare som bor i Södertälje.
Till och med USA har ju faktist inbjudit just Anders Lago om att berätta om dessa förhållanden. Där gör nog Edvin en lite överanstängd attack på Lago.

Denna fråga, som i grunden handlar om att ge bra förutsättningar för alla landets kommuner att ge sin befolkning en god service efter behov, har nästan försvunnit från den politiska dagordningen sen regeringsskiftet 2006. Idag drar Stockholms handelskammare igång debatten med en rapport . DN och SvD berättar.

Under fyra år babblade (m) i Stockholms läns landsting närapå dagligen om hur den dåvarande regeringen "straffbeskattade" Stockholm. Och tal i fyra års tid om detta gav ett ganska tydligt besked att skatterna skulle försvinna om det blev en moderatledd regering. Av de ca fyra miljarder som enligt retoriken skulle tillföras landstinget enbart med en moderat statsminister har förändringarna (som alltid har gjorts i och för sig) gett landstinget ca 340 miljoner mer, om jag minns rätt. Det vill säga en bråkdel av det (m) gav intryck av före valet.

Skatteutjämningen kommer att bestå. Det finns ett mastodont stöd i riksdagen. Hos oss väldigt många i Stockholm som har rötterna i andra delar av landet finns en stor insikt om behovet av utjämning. Det inser också allianspartierna så fort de fått makten, i större eller mindre grad måhända. Men häng inte på alltför mycket av budskapet "Stockholm ska behålla sitt". Det är nämligen en säker väg att bli mycket besviken.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,