torsdag 15 oktober 2009

Klimathotet - värt ett inlägg på Blog Action Day

Minns du? Om du nu såg den? I filmen "En obekväm sanning" illustrerar Al Gore hur utvecklingen har skett när det gäller de utsläppen av växthusgaser som hotar klimatet. När han ska peka på de senaste årens volymer får han ställa sig på hissen och åka med pilen upp i skyn.

Har vi råd att chansa? Redan de mål som världens länder möjligen skulle kunna enas om sägs ju av väldigt många experter vara otillräckliga. Och enligt FN:s klimatpanel är det bråttom med åtgärder. I alla länder.

Köpenhamnsmötet skulle bli den viktiga fortsättningen efter Kyoto. Världens länder skulle enas om mål och åtgärder. I grunden för att rädda livet på planeten. Jag tänkter fortsätta tro på nödändiga resultat och förhandlingar, även om det ser kärvt ut. Man kan knappast tro att världens ledare bordlägger frågan om vår planets framtid. Just detta handlar klimatfrågan om.

Frågan är om det som nu upptar all debatt verkligen räcker. Kräver det inte mer av omställning av hela grunden till problemen? Vårt sätt att leva i den mer välbeställda delen av mänskligheten. Den andra delen, de fattigare, kan rimligtvis inte bära samma börda. Om siffror i målsättningar blir heta debattämnen - vad blir då något som många kan se som ett riktigt hot mot ett ganska bekvämt vardagsliv?

Jag skriver det här som ett stöd till alla världens ledare som vill förändring. Jag skriver det till företag och organisationer som går före och vill ta ansvar. Jag skriver det också till var och en av oss som ingår i en mänsklighet som kan ligga ganska illa till om vi inget gör, inget ser och inget hör. Om allt blir som förr. Så får det helt enkelt inte bli.

Blog Action Day: en viktigt dag för en livsviktig sak.

Fler inlägg:
- Maja Fjaestad: "Klimatfrågan högst på agendan"
- Peter Högberg: "Klimat, globalt-lokalt, vår fråga för framtiden


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

pojoel sa...

Har du missat detta: http://wattsupwiththat.com/2009/11/19/breaking-news-story-hadley-cru-has-apparently-been-hacked-hundreds-of-files-released/

Många intressanta email som kommer fram där.