torsdag 29 oktober 2009

S-kongressen och storstädernaS-kongressen har gett sig i kast med jobben, "Fler jobb och en starkare arbetslinje". Det verkar som man nu har återfunnit ett antal "borttappade" kongresshandlingar och kan fortsätta debatten.

En viktig uppgift för kongressen är att lägga fast en politik som på alla delområden summerar sig till ett starkt politiska alternativ för storstäderna. Ett parti som gärna vill kalla sig statsbärande kan aldrig slå sig till ro om bilden hos väljarna blir fel. Och i relationen mellan storstadsväljaren i Stockholm och det socialdemokratiska partiet finns mycket att göra för att stärka sin ställning. Och för att upprepa det: Nästa års riksdagsval kommer för första gången en majoritet av de riksdagsledamöter som ska utses att representera storstadsregionerna.

Redan i Mona Sahlins inledningstal fanns det viktiga storstadsperspektiven med. Att "bejaka storstadsbornas drömmar" är en viktig uppgift för socialdemokratin. Kollektivtrafiken, dagis med flexibla öppettider, full fart på bostadsbyggandet, upprustning av miljonprogrammets bostäder och att slå vakt om de tillväxtmotorer som storstäderna är nämndes.

Med storstadspolitiken omnämnd i talet markerade Mona Sahlin inte bara att partiet är att räkna med i t.e.x. Stockholm. Det var också viktigt att redan i kongresstarten få ombuden att se till "hela Sverige - också Stockholm". Det har inte alltid varit självklart i kongressdebatter men knappast något som i år kommer att skaka kongresshallarna i Älvsjö.

Fler bloggar:
- Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter som nu har tipsat om S-kongressen.
- Karins värld: "Det handlar om människor. Det handlar om jobb".
- Robert Noord: "Friskolornas vinster - vad är problemet?
- Johanna Graf. "Raggarslinga - en folkhemsdekoration".
- Fredrik Pettersson om Ostlänken verklighet vid regeringsskifte

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,