torsdag 15 oktober 2009

Partiledardebatt dagen efter...och för fyra år sen

Sannolikt har partiledarna nu "sovit debattruset" av sig. Tidningarnas ledarsidor sammanfattar. Det blev en tuff debatt som bara är början på kampen om makten över Sverige. Om möjligheterna för ett eller ett annat regeringsalternativ att få genomföra det man tror på. Helle Klein sammanfattar i Aftonbladets ledare:
en nervös och irriterad regeringsallians som med en dåres envishet ropar att allt blir bättre mot en rödgrön opposition som utstrålar energi och vilja att skapa ett annat Sverige.
Jobbpolitik och regeringsduglighet i fokus. Och mitt i detta, en sedvanligt bra Maria Wetterstrand som får ta klimat- och miljöfrågorna.

Ger högre skatter fler jobb? Eller är frågan felställd? Kan man vända på det till "ger lägre skatter fler jobb? Om framtiden är det svårt att sia. Om den moderna historien något lättare. Jag såg i protokollet från motsvarande debatt ett år före förra valet. Dåvarande oppositionsledaren Reinfeldt kunde meddela:
Vi är fyra partier som förbereder oss tillsammans, som bygger förtroende oss emellan, som gradvis ger besked om vilken politik vi vill föra också tillsammans. Det är en jobbig process därför att politiska partier vill berätta om vad som driver dem, vilka idéer de har, hur de ser att människor ska få det bättre.

Men vi har ändå sagt oss att vi ska ta ansvar inför väljarna genom att också berätta vad vi vill tillsammans.
Ett år före det som skulle bli segerval. men fortfarande inget färdigt alternativ. Reinfeldt bör mot den bakgrunden tona ner kritiken om en "splittrad opposition".

Utanförskapet och jobben präglade också delar av den debatten. Reinfeldt såg brister i Sverige:
en växande, ny form av utanförskap långt från arbetsmarknaden; en och en halv miljon människor i arbetsför ålder som inte jobbar alls eller så mycket som de skulle vilja
Och löftet var:
Vi tänker aldrig sluta anstränga oss för att se till att fler får jobb och kan komma bort från bidragsförsörjning till arbete
Var och en av de svenska väljarna får döma graden av framgång för Reinfeldts och Borgs politik. Möjligen görs det lättare på annat sätt än under en partiledardebatt.

Fler nya blogginlägg:
Roger Jönsson, Johan Westerholm, S-buzz, Kristian Krassman, Veronica Palm,
Äldre inlägg på Knuff.

Progressiva bloggarNetRoots.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Fokus på väsentöighet. Psykopathögern avslöjad:
.
Skandal.
.
UT MED KRISTDEMAGOGERNA UR RIKSDAGEN!
.
- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Paritledardebatterna och senare valdebatterna skall vara de forum da partierna presenterar den politik dom avser fora for valjarna och i dagens lage ar det tva block som star mot varandra.
Manga valjare ar rorliga mellan blocken och rostar efter av som framfores i dessa debatter.
Men vansterblockets ledare Mona Sahlin ar inte vuxen sin uppgift och agnar sig endast at enfaldigt dagispladder varfor dessa debatter blir meningslosa om inte hon byts ut mot en kompetet representant for dem.
Det finns tva andra partier i blocket som bada har battre lampade representater att delta i dessa debatter, byt henne mot nagon av dem.

Anonym sa...

Mona Sahlin kritiserar regeringen för att skapa budgetunderskott och för att låna samtidigt som hon kraver mångmiljardsatsningar på alla områden.

Fd LO-ekonomen och vice Riksbankchefen Villy Bergström(S) har uttryckt sig så här om Sahlins ekonomiska kunnande: "Partiledare MS är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka kontruktivt om ekonomiska system, därtill är hon för okunnig.. Bergström säger RENT UT att hon är inkompetent. Det gäller inte bara kunskaper i ekonomi, det gäller de flesta frågor Sahlin uttalar sig om.

Sverige beskattar befolkningen hårdare än något land i världen. Straffet för flit och utbildning är hårdast i världen i Sverige - världens högsta marginalskatt. Alla länder har ibland budget underskott och svensk vänster brukar vara de främsta tillskyndarna av dem, det är inget märkvärdigt med sådana.
Påståendet"Alliansen lånar till skattesänkningar" är listigt framtaget av sossarnas propagandaavdelning. Enkla slogans för oengagerade människor det slinker lätt ner och kräver ingen närmare eftertanke.
Men då det ar budgetunderskott lånar vi ochså till U-hjalp,invandringens miljardbehov och stöd till politiska partier och var skall pengar till nya satsningar komma ifrån?
Mona Sahlin lovar mångmiljardsatsningar
till allt och alla och att det skulle öka budgetunderskottet och att mer måste lånas begriper hon inte.
Skall världenss hogsta skatter tas ut och sättas i händerna på henne?
Hon vill som statsminister bli den ansvariga för landets finanser men kan inte ens hålla ordning på sin egen ekonomi?