fredag 30 oktober 2009

S-kongressen har sagt sitt om skolpolitiken

Socialdemokraternas kongress beslutade nu att anta partistyrelsens samlade skolpolitiska förslag med ställningstagande om friskolor, dess etablering och om vinster i skolverksamhet. Det innebär att socialdemokraterna inte har fastnat i den ganska ensidiga debatten om uttag av vinster i friskolorna som tyvärr riskerade att lyfta bort kraft från helheten, från kvaliteten och från att vända utvecklingen från "sorteringsskola" till en skola för alla elever.

Tyvärr avslog kongressen ett förslag från bl.a Stockholmsregionens ledamöter om rätt till heltid i förskolan för alla barn.

Jag berättade ett tidigare inlägg om andra inslag i partistyrelsens förslag om skolfrågorna. Här är en allmän linje att förnya skolpolitiken med bl.a. tydligare mål och system för uppföljning som gäller alla skolor. Såväl kommunala som fristående skolor ska följa samma styr- och måldokument och granskas på samma sätt. Alla - oavsett vem som driver den.

"Friskolor har kommit för att stanna", var mångas deklaration under förmiddagens debatter. S vill utveckla samarbetet mellan kommun och de fristående. Ett samråd ska föregå etableringar. De fristående skolorna ska ingå i samma resursfördelning som kommunens. Resurser ska fördelas efter behov, oavsett huvudman. Skolan ska vara fri från religiös och politiskt påverkan

Mer läsvärt: SvD, DN,
Fler progressiva inlägg på NetRoots.
Aftonbladets S-kongressblogg

Fler bloggare genom Johan Ulvenlöv på S-buzz. Han tipsar bl.a. " Johanna Graf och Åsa Lindestam om att välja sina krig och ett lyssnande ledarskap, Peter Högberg om gårdagens kvällsdebatt. Ulrika Falk har skrivit om föräldraförsäkringen och Nathalie om skola. Esbjörn har postat ett antal reflektioner kring det som hänt under gårdagen, bland annat om Socialdemokraterna - det nya småföretagarpartiet. Läs även Karin Bergh, och Viktor Tullgren om jobben. Peter Högberg bloggar om träff med Sven-Erik Österberg,
Karin Bergh om nattöppna dagis. Arvid Falk bloggar om kongresstankar. Erik Pelling bloggar om friskolor.HBT-sossen skriver om rapporter som dyker upp på kongressen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Friskolor är det bästa som hänt Sverige på lång tid och det är väl klart att man måste kunna driva dem med vinst. Så länge de uppfyller alla krav på kvalitet (vilket ju inte de kommunala skolorna gör!!) Gick förresten inte Ohlys flicka i en specialskola?? Sen kan man ju undra hur denna fråga blivit så viktig att den överskuggar Jobbfrågor och Utrikesfrågor? Det säger ju en del om sossarnas prioriteringar.

Bengt Nilsson, sosse sa...

All ny undersökning visar att privata friskolor är det värsta som hänt det uppväxande släktets skolundervisning. Utsortering och segregering, slimmade och obehöriga lärarakårer, inga bibliotek, ingen social personal som kan hjälpa barnen. Det är åt h-e med vinstdrivande, kommersiella företag inom välfärden eftersom de för sina vinsters skull sorterar ut människor efter ekonomisk och social status.

Kraxpelax sa...

Regeringens klappjakt på de långtidssjuka möter vad jag kan se inget motstånd från socialdemokraterna. Inte heller bekymrar de sig om desperata arbetslösa som får vänta i evigheter på sin a-kassa.
Kring samhällets svagaste och mest utsatta råder största möjliga tyssssssstnad. Båda blocken är överklassens politiska representanter. De går hand i hand.

.
A nnons, Lästips:

Min poesi

Min engelska poesi

Min Spanska poesi
.
Mina etyder

Mina noveller

Mina kommentarer till Bhagavad Gita

- Peter Ingestad, Solna
.
- Peter Ingestad, Solna

Kraxpelax sa...

Till Bengt Nilsson: det är avsikten. Välbärgade svenskar vill naturligtvis inte integrera sig med slummen. Det skulle inte jag heller vilja. Skulle du.

John Apse sa...

Lars Ohlys dotter var väl så gammal att hon kunde bestämma det själv liksom min egen 17-åriga dotter som går på en gymnasial friskola OAVSETT att jag inte gillar skolformen.
Hon trivs, har sina kompisar
där och det går bra med studierna.