onsdag 7 oktober 2009

Den slutliga spiken i LAS-bluffens kista?

Ser i Aftonbladet att TCO:s Roger Mörtvik och Samuel Engblom har tagit fram en rapport om LAS. Ser att de med ny statistik från SCB kan visa på "LAS-bluffen": den djupa övertygelsen som säger att om det blir lättare att sparka så får fler ungdomar jobb.

I artikeln skriver de:
Vi kan nu, med hjälp av statistik från SCB, avfärda detta som en myt. I en kommande rapport visar vi att bara en på fyrtio, eller cirka 2,5 procent av de arbetslösa 15–24-åringarna år 2008 var utan jobb på grund av personal- eller driftsinskränkningar – alltså situationer där turordningsreglerna kan ha kommit till användning. Turordningsreglerna kan inte ens förklara en liten bråkdel av ungdomsarbetslösheten.
Artikeln avslutas med en mening som jag tycker återkopplar bra till gårdagens budgetförslag från S och de rödgröna, som tar sikte på jobben i stället för att försämra trygghetslagar.
Som vi har visat förklarar turordningsreglerna nästan ingenting av den höga svenska ungdomsarbetslösheten. I stället är det helt andra faktorer som gör att många unga är utan arbete. Den viktigaste faktorn är bristfällig utbildning.
Det är bra att frågan nu kan läggas åt sidan. Men kanske inte rikigt. På arbetsstämman i Västerås tog (m) beslutet att se över anställningsskyddet utifrån "rörligheten". (vad det nu är)
Om (m) ändå följer det som partistyrelsens Gustav Douglas länge hävdat, att LAS inte är något problem, så är det väl endast några få riksdagsledamöter kvar som hyllar åtgärden.

Man funderar vad som nu finns kvar av politiken mot arbetslösheten? Ja, jag menar utifrån de borgerliga partiernas synsätt.

Tidigare har SSR brutit sönder argumenten. Jag har förstås bloggat.

Bloggat också av
Ett hjärta rött, Krassman,

Fler bloggar på Netroots.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,