På dagens Brännpunkt presenteras de tre rödgrönas alternativ för huvudstadens budget nästa år. Rubriken blir till budskap om skattehöjning på 60 öre, något som möjligen kan vålla debatt. Åtgärden kan också beskrivas som i artikeln: en återställare till skattesatsen för 2006.
Om detta blir debattens huvudfokus är det annat som kanske borde vara det. Kanske hade artikelförfattarna kunnat markerat det genom att placera skattetexten sist. För det är så det måste vara. Carin Jämtin med flera gör en genomgång av brister som de och Stockholmarna upplever i skolan och omsorgen. De ser ökade klyftor, haveri av bostadspolitiken, ökad otrygghet, problem i skolan och att alltför lite görs för jobben i Stockholm.
Det behövs en aktivare politik. Det kräver resurser. Det kräver höjd skatt. En välfärdspolitisk linje som har ett starkt stöd hos väljarna, brukar det visa sig. En och annan höjer säkert fingret och påminner om svagt stöd för (S) i staden i tron att skattehöjningar alltid döms ut av väljarna.
Att skatter är viktiga för regionens väljare är ingen tvekan. Däremot är det ett klokt och förnuftigt folk som till skillnad från mätningar av opinionen ser helheter. Välfärd OCH skattenivåer.
Det går aldrig att försvara en tankegång där man först bestämmer en skattesats och sedan funderar över vad pengarna man tagit från skattebetalarna ska användas till. Om så har skett någon gång så är det att sno väljarnas pengar.
Men lika lite som att borgerliga majoriteter i exempelvis landstinget fortsätter att sänka skatter trots vallöften, lika dumt är det att vara rädd för ett trovärdigt politiskt alternativ. Ibland kan man få intryck att förslag om sänkta skatter är helt befriat från kravet på finansiering. Så kan det förstås inte vara. Att man har höga ambitioner om välfärden och betalar för de satsningar man gör behöver man inte skämmas för. Och ytterst avgör väljarna på valdagen.
Progressiva bloggar på NetRoots
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, skatter, socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, stockholm, välfärd, skola, vård, omsorg, val 2010