söndag 4 oktober 2009

Avslöjande om socialdemokratisk valplanering

Igår var det valplanering med socialdemokratiska lokala ledare från Stockholms län. Fortsättning följer i dag med lite andra inslag. Någon är kanske nyfiken på vad som pratas om? Hur ser strategierna ut? Vad är det som ska vända partiets negativa utveckling i länet? Hur ser egentligen partiets lokala ledare på den "kris" som mediebilden ibland målar upp?

Ska man sammanfatta så handlar det om "hur ska socialdemokratin på bästa sätt föra de respektfulla samtalen med väljarna i länet"?. Hur ska deras perspektiv på barn och ungas framtid i regionen bäst tas tillvara? Hur ska vi bäst berätta om hur viktigt det är med en ny politisk ledning för landstinget som behåller och utvecklar ett val i vården men också ser till att vården blir mer rättvis och behovsstyrd? Viktiga frågor om jobben och välfärden. Men också diskussioner om vilka metoder som skapar bästa möjliga samtal.

Det är, kan jag avslöja, en total frånvaro av funderingar om hur motståndaren bäst ska "svärtas ner". Så fungerar inte den politiska planeringen. Frågan är om denna motståndare, den borgerliga alliansen, har samma tradition och syn att valrörelser handlar om väljarsamtal. De senaste dagarnas blogginlägg om hur (S) skulle ha dolda planer och lokalt också praktisera samarbete med Sverigedemokraterna har väckt befogad ilska hos S-bloggare. Det är förvånar inte. Det förvånar inte heller att Svenska dagbladets ledarblogg nu är på. Det var väntat.

Fakta är ju: S har sparkat lokala ledare som ens närmat sig samarbete med det främlingsfientliga SD. Det är moderatledaren som är otydlig om sin relation till Sd. Så pass otydlig att Sveriges ledande politiska reportrar inte har lyckats förstå vad karln menar. Det är moderatledaren som bitit sig fast vid en talregel att "de fyra i alliansen" samarbetar utan att svara på "beroendefrågan" om Sd. Utanför den talregeln går inte Reinfeldt. Han är fortfarande svaret skyldig.

Min förhoppning är att detta inte signalerar en valdebatt på nätet som, likt Eriks beteckning, för oss ner i träsket. De svenska väljar som till äventyrs tar del av blogginlägg är värda bättre. De kräver svar om ansvaret för Sverige, om våra lösningar på jobbkrisen och utanförskapet. De vill ha svar på frågor om hur barns och ungas villkor ska förbättras. Och mycket annat. Om detta bör tiden och kraften gärna läggas också i bloggosfärens diskussioner.

Fler som har svarat på angreppen i Sydsvenskans ledare:1 kommentar:

Karin Bergh sa...

jag har valt att inte skriva om det alls. orkar inte ens kommentera det. Sorgligt att svd hänger på..