torsdag 15 oktober 2009

Nödrop om klimatet: "Överlevnad - ingen politisk deklaration"

Ibland blir det så obegripligt. Till min ganska begränsade direktkontakt med fattigdom utanför svenska gränser hör en resa och vistelse i Kongo en dryg vecka. Där är bilden tagen.

Hur kan förutsättningarna för oss som bor på denna planet vara så enormt olika? Vad är det för krafter som motverkar ökad rättvisa och minskad fattigdom som pratas om så ofta?

Och hur kan vi egentligen tillåta oss att riskera vår gemensamma överlevnad, om nu klimatförhandlingarna och Köpenhamnsmötet blir ett misslyckande.
"Vi måste uppnå klimatmålen på ett kostnadseffektivt sätt."
Det säger chefsförhandlaren för EU-länderna i Akuelltinslaget. Avgränsat till mina välfärdspräglade referensramar låter väl det sunt och bra. "Kostnadseffektivt".
"Vi vill kunna överleva - inte bara ha en politisk deklaration"
Kvinnan som representerar ett hundratal utvecklingsländer är med rätta förbannad på de rikare. EU-länderna, menar hon, försöker trixa sig undan ansvaret att göra något på hemmaplan. Ansvaret ska skeppas över till de fattigaste.

Det är nästan omöjligt att hitta ord efter att ha sett inslaget om klimatets påverkan för en vanlig familj i Bangladesh. Definitivt inget nytt. Men likväl desto mer ofattbart och omöjligt att acceptera längre.

Kvinnan med fyra barn som gång på gång får flytta: barn, hus (!), kon, växterna. Allt för att kunna fly från de förändringar som klimatförändringarna orsakar i form av erosion. En av miljoner i samma situation.

Det måste någonstans finnas en gräns där det inte är moraliskt, etiskt eller ens mänskligt att föra "affärsmässiga" förhandlingar om saker. Det måste i vissa frågor handla om att ta ett eget ansvar helt enkelt därför att man ser verkligheten sådan den är.

Det speciella med klimatfrågan är att det inte kommer att existera någon verklighet vare sig för kvinnan som flyttar sitt hus på huvudet i Bangladesh eller för den toppavlönade företagsledaren i något av världens mer välbärgade länder.

Eller som det heter för den som tror: "Inför Gud är vi alla lika.."
Tror vi verkligen på det?

Fler har bloggat idag:
- just nu, 9,946 blogginlägg på Blog Action Day
- Mitt Blog Action Day-inlägg - Maja Fjaestad - Prime minister Gordon Browns blog -UK Foreign minister David Miliband - MiljöbloggAktuellt - Joakim Hörsing, Emma Grön, Åsa Westlund, Karins Miljöblogg,

Andra svenska bloggar på Blog Action Day

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,