torsdag 29 oktober 2009

Varför är du på just en jobbkongress?

Wordle: MOnas tal jobbdel
Ordmoln, jobbdelen i Mona Sahlins invigningstal


Dagens två morgontidningar tas upp ur brevlådan. När jag kastar blickarna på framsidorna är den pågående S-kongressen knappast någon huvudnyhet. SvD berättare i en liten ruta att "integritet splittrar S". DN:s budskap är att samma splittring gäller "höjd a-kassa". Såg i går att Expressen är ännu mer dramatiska och talar om "locket på" och "strider".

Om man med splittring tänker på att det finns olika uppfattningar som diskuteras och sen avgörs i en sedvanlig omröstning så stämmer det möjligen. Det finns starka skäl att försöka få skarpare skrivningar om integritetspolitiken. Höjd a-kassa handlar inte om att S-ombud inte vill höja Reinfeldt-regeringens usla ersättningar. Det är om den kommande nivån ska upp till 80 eller till och med 90 procent som diskussionen förs, där några motioner föreslår en högre ambition. Ibland med tillägget "när ekonomin tillåter".

Idag ska kongressen ta sig an jobbfrågan. Ombuden har ansvaret att retorik blir skarpa förslag som håller i verkligheten, som direkt efter valseger 2010 kan sjösättas i riktig reformer. När jag läst om Mona Sahlins inledningstal stannade jag upp vid en mening. En fråga som jag och andra verkligen bör stanna upp och fundera över är
"Varför befinner vi oss just på en Jobbkongress"?
Jobben är anledning till att partiet nu befinner sig i opposition. Läget före valet 2006 var så hoppfullt i landet Sverige att den dåvarande S-ledaren Persson kunde slå fast att jobben inte fanns på dagordningen. (S) förlorade valet och förlorade till den retoriskt skickliga alliansen.
Vi vet resultatet. Inte fler jobb och färre i utanförskap. Tvärtom färre i jobb och fler i utanförskap. En jobbkongress behövs verkligen!

Låt dagens diskussioner om jobben ta plats. Ett skarp och bra programförslag om jobben som byggs på en bastant grund: ordning på ekonomin, inte några lössläppta skattesänknikningar med lånade pengar och koll på utgifterna. En politik som använder utbildning och kompetens som vägar till jobb och personlig utveckling. Bra kan bli bättre! Lyssna till de SSU:are som kommer att ha ännu fler förslag för att den katastrofala ungdomsarbetslösheten ska bekämpas.


Några fler kongressbloggar
- Arvid Falk (Anne Skåner) Bra tal räddar inte valet 2010"
- Löwdin i Bromma: "På plats på S-kongressen"
- Viktor Tullgren: "Jobb i exakt fokus, möjligt mode"
- Peter Högberg: "Socialdemokratin segrar.....xxx."
- Rasmus Lenefors: "Mona Sahlin instämmer i SSUs krav"
- Ulrika Falk: "Tack alla bloggare från jobbkongressen"
- Stefans konspirationer. "Invigningen vässar kongressen"
- Johan Westerholm. "Om att välja sina strider..."

Fler på NetRoots.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

.
Se bara pa Mona Sahlins agerande nar LO arbetarnas pensioner forsnillades av Wanja Lundby Wedis som sov pa styrelsemotena dar hon skulle foretrada deras intressen.
Over 100 miljoner betaldes till en AMF direktor och Wanja lovade att pengarna skulle aterforas, inte en krona har kommit tillbaka och varken hon eller Mona Sahlin har gjort nagot.
Mona Sahlin begriper inte att det ar de LO arbetare som forlorat sina pengar hon skall representera utan forsvarar Wanjas oansvariga handlande.
Nu pa kongressen finns ombudsman fran LO som representerar dem som forlorat pensionspengarna och dom kan stalla fragan till bade Mona Sahlin och Wanja varfor de ej gor nagot.
Nar de kommer ut pa arbetsplatserna igen kan de bli tillfragade om vad de gjort och resultatet.
Du betalar deras loner