söndag 4 oktober 2009

Hur släcker vi ett Sverige som bitvis brinner?

Brinnande bilar och poliser är lite av tema i dagens SvD. På ledarsidan skriver PJ Anders Linder om polisens lokala närvaro, eller rättare sagt brister i densamma. På nyhetsplats analyseras de ökande antalen bilbränder. Dessutom berättar tidningen om arbetssättet som polisen har i Botkyrka.
Jag blir ärligt talat positiv förvånad av ledaren. Förvisso kretsar analysen till 100 procent kring polisiära frågor. Den mer djuplodade analysen av sammanhang, förklaringar eller bredare lösningar finns inte. Och ordet "utanförskap", som om det någonstans bör användas så är de t här, saknas. I förra ledaren om samma fråga användes det men då i en "motsatt" betydelse: "utanförskap ger ingen legitimitet åt brott". Självklart! Men det kanske kan förklara en del.

Men i
stort håller jag med PJ A Linder. Lokal, synlig och i alla meningar närvarande polis är oerhört viktigt för tryggheten i utsatta områden. Därför är det fokus på just antalet poliser (20.000) kanske fel fokus även om det förstås betyder mycket att fler jobbar i polisyrket. Ledaren lyfter fram arbetsmetoderna och jag tycker att han har många poänger.

I diskussionen efterfrågas ibland insatser som mer liknar krisraider än det förebyggande arbete som har den stora och mer positiva effekten. Det är bra att de enkla lösningarna på sammansatta problem tonas ned. Jag hörde ju till och med statsministern tala om "fler fritidsgårdar" som en lösning vid sidan om fler poliser när han presenterade polissatsningen i budgeten och valde Hallunda för det.

De få unga män som med stor sannolikhet har satt bilar i brand i flera utsatta bostadsområden söder om Stockholm lär idag vara "omhändertagna". Det har i alla fall tillfälligt slutat brinna. De arbetssätt som polisen i exempelvis Vårby Gård har använt sig av har inte främst handlat om att visa muskler: det har varit att jobba tillsammans med andra aktörer, att jobba förebyggande och att vara konsekvent i föräldrakontakter.

Att ändra arbetssätt kan vara minst lika värdefullt som att räkna in uteximinerade poliskonstaplar. Riktigt bra blir det om man också ser till att på allvar bryta utanförskapet. Det är en mycket större uppgift.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt är det både morrot och piska som gäller. Att jobba med ungdomarna är bra, men vi är för mesiga att ställa kvar på dem. Vi kan inte ta över det ansvar de själva har för sin situation. Fortsätter vi göra detta skapas bara nya möjligheter för dem att överlåta ansvaret för deras handlingar på "samhället". Invandrare är välkomna till Sverige, men att bete sig på det sätt som redovisas är inte välkommet. Inför villkorade medlemskap, som ställer krav på tex att lära svenska, att leva laglydigt och vill man inte det så drag in medlemskapet och utvisa personerna. Vi har inget ansvar för de som beter sig illa, vi har bara tagit emot dem med öppna famnar och gett dem en ny möjlighet till ett drägligt liv. Låt inte vår generositet missbrukas för det slår bara tillbaka på alla de fina invandrare vi har. Var finns ungdomarnas föräldrar, varför tar inte de sitt ansvar?

Sven Dufva sa...

Att motverka dessa upplopp med mer poliser är som att använda alvedon mot huvudvärken. Det tar bort symptomen, men inte mer.

För att hitta orsaken till upploppen måsten man gå ännu djupare och det måste ska snabbt. Och det pga att dessa ungdomar kommer ännu längre ner i en hopplös situation i och med att de även lagförs för de brott som de gör sig skyldiga till i samband med upploppen. Det ger upphov till en förstärkt kriminell identitet. Jag menar inte att man ska avstå från att lagföra, men ha detta i åtanke att på sikt ger detta hela ungdomskullar i ett cementerat utanförskap. Därav är det ytterst viktigt att man kan behandla orsakerna till upploppen.

Det kan vara att inte tillåta riskkapitalister att köpa hyreshus, att bygga, öppna, ljusa hyreshuskomlpex, framförallt ännu mer hyresrätter, fritidsgårdar som ger meningsfull fritid och sport- musikintressen, och en skola som inte är en utslagningsskola. Skolan är viktig som en grund för individens tillväxt och måste vara en grogrund för solidariskt tänkande och inte konkurrens och utslagning som råder i dagens skola.

Detta är kostsamma insatser, men har vi råd att avstå?

Oscar Peterson sa...

I exempelvis Rosengård finns det fotbollsplaner, fritidsgårdar och diverse sporthallar. Detta verkar dock inte få ungarna att sluta elda bilar.

Kanske ska man göra som i Katrineholm, där sossarna vill stoppa invandringen till kommunen.

Att få en sosse att se sambantet mellan extrem överinflyttning och våldsammheter kanske inte är så svårt, trots allt.

Jag antar att Göran Dahlström ska kastas ut från partiet med omedelbar verkan.

http://www.sr.se/cgi-bin/sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=3141976

Sven Dufva sa...

Oscar...

Det var bra du tog upp Rosengård som exempel. Det finns ett par fotbolssplaner samt sporthallar, stämmer, men fritidsgårdarna har stängt för länge sen.

Jag ser ett direkt samband mellan trångboddhet och bostadsförvaltningar ledda av riskkapitalbolag, precis som Rosengård. OM man kunde byggt bra hyresrätter istället för bostadsrätter och s.k. ägarlägenheter så hade folk haft mer valmöjlighet vart man vill bo. Det hade motverkat trångboddheten och även fått invadrare att söka sig ut till nya områden.

Men tyvärr har den moderatledda s.k. regeringen beslutat att satsa på boende för rika som har bekymmerslösa liv istället. Och istället för att hitta en varaktig lösning skickar man in mer polis för att slå ner upploppet, så de rika kan fortsätta att ha bekymmerslösa liv med skattesänkningar.

Låter som en lösning hämtad från 1700-talet, man javasst ja, så är ju moderaterna för konservativa.

Oscar Peterson sa...

Nu vet jag inte varför Sven Dufva ljuger om Rosengårds fritidsgårdar - de är i allra högsta grad öppna.

http://www.malmo.se/stadsdelar/rosengard/kulturfritid/fritidsgardar.4.33aee30d103b8f15916800047377.html

Dessutom har de inte bara "ett par" fotbollsplaner, utan en mycket väl utbyggd fritis- och sportsektor.

"Rosengård är en stadsdel med omfattande fritidsverksamhet och ett stort idrottsutbud. De flesta idrotter finns representerade i aktiva föreningar och klubbar, och utövas på alla nivåer.

Stort utbud av anläggningar
Här finns moderna anläggningar för alla idrotter: fotbollsplaner, sporthallar, ishall, friluftsbad, friidrottsytor och konstgräsplan. Rosengård är en välkänd idrottsstadsdel där det genomförs större arrangemang på både nationell och internationell nivå."

http://www.malmo.se/kommunpolitik/stadsdelar/rosengard/kulturfritid/idrott.4.33aee30d103b8f15916800047385.html

Vad gäller Malmös bostadspolitik, kan man väl knappast säga att den sossestyrda ledningen satsar på att bygga hyreslägenheter för bidragstagare och arbetarklass. Här är det Turning Torso och BO01 som gäller.

För övrigt så finns det många hyresvärdar i Malmö som erbjuder hyresbostäder. Faktum är att den överväldigande majoriteten i Malmö bor i just hyreslägenheter. Det är heller inget som hindrar arbetande invandrare att ta ett banklån, precis som de flesta kan.

SJälv ser jag ett direkt samband mellan överdriven inflyttning till Rosengård och trångboddhet. Det klarar nog de flesta av att göra. Att bygga bort trångboddheten låter sig säkert göras, bara vi höjer skatten ordentligt för låg- och mellaninkomsttagare, men det kommer naturligtvis inte att hända.

Fråga: När blev trångboddhet en orsak till stenkastning på brankår, mordbränder o.s.v?

Sven Dufva sa...

Oscar...

Opps, missade visst två fritidsgårdar. Dom fanns nog inte där när jag besökte området sist. Kul att se att dom finns där nu!

Verkar inte som om du tycket att det är någon orska till missämja med att ha NewSec som förvaltare heller då? Kackerlackor och mägel? Läbbigt dricksvatten och tvättstugor samt förråd som inte fungerar? Och helt för höga hyror till denna standard. Detta bidrar till den frustration som de boende känner, men det legitimerar inte beteendet. Men om man skanar förmåga att göra sig förstådd på byråkratisvenska eller inte kan tala bra ens, kan det vara en förlösande handling att kasta sten m.m. Är det svårt att förstå för dig?

Jag tror att vi är överens om att det bör byggas mer hyresrätter ett bra tag framöver nu? För det finns ett stort behova av dom, för alla kan inte ta banklån, som du föreslår. I synnerhet om man saknar jobb m.m. Då hade det varit bra om man hade haft andra områden som socialen kunde haft lägenheter i också. Eller att man inte alls måste välja Rosengård som första ställe att bo på när man kommer till Malmö. Det är ju en jättebrist på lägenheter.

Det kan ju aldrig vara en lösning att slå på dessa människor tills de blir tysta. Även du, Oscar, måste ju inse att man inte kan slå på dom förevigt? Man måste ju hitta en lösning.

Vad är din löning, Oscar? Mer polis? Kanske även ha Hemvärnet där, som ett mini-Afganistan? Eller "ta ett banklån!"? Låt höra hur du skulle lösa detta.

Christoffer sa...

Sven Dufva,

Oscar synade din bluff om fritidsgårdarna. Som han visade så får och tar rosengårdsborna mer resurser från samhället än andra. På vilket sätt menar du då att samhället "slår på" dem ?

Du försvarar stenkastningen och det grova våldet med bristande språkkunskaper. Det är ett slag i ansiktet på alla hårt arbetande människor som bidrar till att hålla samhället uppe och flytande. Är det svårt att förstå för dig ?

Tycker du verkligen inte på allvar att det är rimligt att begära att människor som har tagits emot och givits pengar, mat och tak över huvudet utan något krav på motprestation ska visa åtminstone en liten gnutta tacksamhet och respekt ? Är det verkligen för mycket begärt ?