onsdag 7 oktober 2009

Regntunga skyar och budgetmörker på ledarsidor

Utanför fönstret hör jag regndroppar. Det dystra återfinner jag också när jag börjar den nya dagen som så ofta med läsning av papperstidningarna, inte minst dess ledarsidor.

DN:s ledare med kommentarer om de rödgrönas budgetförslag har ett tonläge från förr. I de nya moderaternas tider har retoriken alltmer glidit över till att tala väl om välfärd, ja till och med om skatter. Vi har sett att praktiken skiljer. Att alliansregeringen snart ha minskat skatteintäkterna med 100 miljarder är ett exempel.

Kritiken mot att de rödgröna inte vill ha ett fjärde steg slår också mot allianspartier. Den minnesgode vet att centern prioriterade annat men att frågan avgjordes av Reinfeldt i Vaxholm. I en allians med så tunga moderater blir det ofta som de vill. DN och andra har "splittring" som tema. För alla som går i sådana tankar rekommenderas läsning om det gemensamma.
Och för att upprepa det samma tidnings Henrik Brors skrev igår. (har bloggat här)
S, V och MP har lyckats komma överens om många budgetar tidigare under åren 1998–2006 och lär nog klara det igen.
DN skriver, som utplockat ur något gammalt. Det som skapar välstånd ligger i den synen långt bort från skola, vård och omsorg. (om det inte är privata aktörer förstås)
Att utöka den offentliga sektorn genom att kraftigt beskatta de välståndsbildande krafterna har Sverige redan prövat. Då föll vi drastiskt i världens välståndsliga.
DN skrev något liknande för ett par veckor sen. När man kommenterade den borgerliga budgeten.
Inte ens i alliansregeringens sista budget före valet kom någon rejäl satsning på de välståndsbildande krafterna, trots alla tidigare löften
Till det märkliga är att tidningen påstår att kommunsektorn får mer än vad man vill. Det är väl en sanning med rejäl modifikation. För Stockholms läns landsting exempelvis täcker inte de i och för sig vällovliga extratillskotten den kostandsuppräkning som sker inom sjukvården. Besparingar kommer att få göras. Att vårdens allianspolitiker här uttrycker att man inte behöver mer resurser är förvånande.

Svenska dagbladet fortsätter. Ungefär som den där flygbladstillverkandet jag har skrivit om förr. Det börjar med person: "Sahlin är tråkig". "Sahlin är med kommunister". Man kan säga mycket men verkligen inte påstå att SvD avviker från huvudbudskapet. Även om det är ett beklämmande sådant. Svd berättar på annan sida om några läsarreaktioner, bland annat från Karins blogg.

Egna tidigare budgetkommentarer:
- DN:s Henrik Brors slår sönder splittringsstrategi - och Schlingmann leker med ord
(med länklista till flera bloggar)
- Investera i framtidens jobb -några punkter i S-budgeten
-Jobbfokus med kvaliteten i välfärden och investeringar först

- Fler progressiva bloggare på Netroots.
- Koll på nätet genom S-buzz.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,