tisdag 29 september 2009

Sverige tappar i sjukvårdstopplista - Albanien bättre tillgänglighet

Läser om den senaste granskningen av vården som gjorts i "Euro Health Consumer Index". Sverige ligger högt när det gäller vårdens kvalitet i behandlingar. Det är sämre med tillgängligheten. En illustration är att den svenska vården har det sämre ställt med tillgänglighet än Albanien.

Svenska dagbladets ledarsida kommenterar också Claes Arvidsson resultatet. Helt fel men ändå helt väntat får Svd-ledaren in en spark på oppositionen. Trots att det är under en borgerligt vald regering och många landstingsledningar som vi ser nedgången.
Den politiska slutsatsen är med andra ord att patienterna mår bättre med mer av vårdval – och sämre med de rödgrönas återgång till en vårdkultur från i förrgår
Också Mattias Lundbäck, tidigare Svd-ledarskribent och nu en "hälsosam ekonomist" tillika landstingskandidat för (m), kommenterar undersökningen med samma förhoppning ställd till vårdvalet. Även riksdagskandidaten Anders W Jonsson (c) kommenterar. Kent Persson noterar att "regeringen jobbar med frågan".

Visst borde det vara logiskt att fler vårdenheter förbättrar tillgängligheten. I den mån nya vårcentraler inte "bara" täcker upp behovet för allt fler invånare, exempelvis i Stockholm, borde ett positivt resultat kunna skönjas i tillgänglighetsmätningar. Tyvärr verkar så inte vara fallet. Möjligen ligger det något i vårdvalets effekter här i landstinget: fler återbesök och kortare tid med doktorn som ska inkassera fler besökskronor till vårdcentralen. Det i stället för en förbättring rent allmänt av tillgängligheten.

Jag har tidigare med "någons" envishet pekat på de uppgifter som Stockholmslandstingets egen hälso- och sjukvårdsförvaltning har tagit fram. Uppgifter som finns i årsredovisningar som är klubbade och godkända under ledning av Filippa Reinfeldt. Ta patienternas förtroende respektive utvecklingen av tillgängligheten. (för tydlighet: övre raden = årtal. Undre = andel i procent)

Utvecklingen, förtroendet för vården
-01, -02, -03, -04, -05-, -06, -07, -08
51 , 51 , 53 , 55 , 59 , 62 , 63 , 66

Utvecklingen, tillgängligheten

-01 -02 -03 -04 -05- -06 -07 -08
70, 70, 71, 73, 76, 78, 79, 81


Det verkar som om tillgänglighet och vårdförbättringar sakta släpar sig uppåt. Ganska oavsett vem som styr och inte alls som någon direkt effekt av vårdvalsreformer. Nu finns ju här inte nedbrytningar till exempelvis Norrmalm eller Östermalm, dit många av de nya vårdenheterna har sökt sig.

Det är väl inte helt orimligt att det just där ser ännu bättre ut. Kanske är också försämringen med samma logik koncentrerad till de 15 kommuner i länet som blev helt utan ny vårdcentral. I alla fall till de områden där resurserna har minskat. Där folk är sjukast.

Läs pressmeddelande.
Fler bloggar:
- Care of Lundberg,
- Henrik Alexandersson som kommenterar med i princip en rubrik...Föga analytiskt kanske.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Peter Sundvall sa...

Förstår inte riktigt vad du försöker säga.

Siffrorna visar ju att både fötroendet och tillgängligheten har ökat.
Trots det skriver du "...det är under en borgerligt vald regering och många landstingsledningar som vi ser nedgången."

Dessutom din slutsats
"Den politiska slutsatsen är med andra ord att patienterna mår bättre med mer av vårdval – och sämre med de rödgrönas återgång till en vårdkultur från i förrgår"

Håller helt med dig.

Peter Andersson sa...

Peter: med "nedgången" menade jag det som SvD tar upp om EU-undersökningen där Sverige backar tre placeringar.

De siffror jag har tagit med handlar om utvecklingen i stockholms län. Den har sen -02 stegat upp lite försiktigt år för år. Att hänföra de sista siffrorna till vårdvalet är det jag ifrågasätter.

Och om du läser igen..det du skriver som om det vore citat av mig och som du håller med om..är alltså svenska dagbladet-citat.

:-)