fredag 2 juli 2010

Uppladdning inför Almedalen: Göran Hägglunds fortsatta irrfärder

Idag är vi helt överens, DN:s ledarsida och jag. vad betyder egentligen kristdemokraternas tal om ett "verklighetens folk"? En slags politikens gränspoliser som reagerar om beslutsfattandet tar för många steg in i den "privata sfären"? En markering av "Frihetens parti" där jag förstår att KD menar att storebror moderaterna har gått för långt i...vad? Ofrihet?

DN:s
exempel är talande:
Samma parti som motarbetat så gott som alla rättigheter för homosexuella har en partiledare som i dag talar om rätten att vara trygg i sin livsföring, ”att slippa bli politiskt övervakad och tillrättalagd, slippa få varje åtbörd illvilligt tolkad och klandrad”.
Det känns som om kampen inom de borgerliga partierna är väl så tuff som mellan blocken, även om det läggs bomullstäcke över familjegrälet genom varumärket alliansen. KD har länge legat farligt nära riksdagsspärren och måste hitta en linje som i alla fall fungerar som flöte ovan ytan. Vi såg förra gången när konceptet med ett folk i verkligheten skulle lanseras att det var stora problem med konkretionen. Om lättnader i alkoholregelverk blev det exempelvis:
förbudet för restaurangägare att krydda och ombuteljera brännvin efter eget recept hävs.
På riktigt, det vill säga i väljarnas medvetande, har KD i alla fall ett starkt varumärke där man är tydligare än andra partier. För KD-väljarna är familjepolitiken en mycket viktig valfråga. Det är har sannolikt partiets stora engagemang för vårdnadsbidrag som avspeglar sig i väljaryttringarna. KD som nu för tiden inte säger sig vilja skrota förskolan, tvärtom. Men samtidigt ska de familjer som väljer hemmet före arbetet och därmed inte anses ha behov av förskola* ska ges en större del av den samlade skatteintäktskakan. Den kaka som parantetiskt riskerar att bli mindre om man samtidigt vill minska skatterna på nationell och lokal nivå. Bidraget att vara hemma är KD:s stora reform. Problemet för partiet är att en totalt dominerande andel av de svenska hushållen själva vill och väljer arbete i kombination med en bra förskola.

KD-ledaren
är en lysande partiledare mätt i aktivitet i sociala medier som Twitter. Ett engagerat och ärligt förhållningssätt, inte bara till väljare utan också till politiska meningsmotståndare som undertecknad. Tyvärr för Hägglund verkar det inte göra de politiska irrfärderna tydligare för väljarna.

* man skulle kunna tänka sig att förskolan är viktig för barnens utveckling också, oaktat föräldrarnas jobb eller inte jobb. Det perspektivet verkar inte riktigt ha satt sig i KD.


Mer att läsa:

- Eget inlägg om Kd inför Almedalen...Tidigare om "verklighetens folk 1, 2
- "KD över spärren i dag säger, AB, Exp, DN och SvD
- DN med mer om KDs politiska vägval inför valet
- Krassman gör politisk analys inför almedalsveckan.
- "Brännbergs blandningar" ser tecken på "makeover".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Slippa bli politiskt övervakad...
Vad menar KD med det?

/Skrebban

Peter Andersson sa...

@Skrebban. Vet inte rikigt. Ska försöka få Hägglund att utveckla det vid något tillfälle. Men kanske som jag skriver i inlägget...att det handlar om sånt som att kunna "krydda och ombuteljera brännvin efter eget recept": Kanske kan vara gott? :-)

pa