fredag 16 juli 2010

Storkoncernen "Nya moderaterna"

Hur skapas politik? Var står de skrivbord och var sitter de skarpa hjärnor som "tänker politik", kommer med idéer och uppslag som sen blir beslut i riksdag och andra församlingar. En eller annan svarar kanske "Sveavägen 68". Måhända. Andra kanske pekar på kvarteret Rosenbad eller på Schönfeldts gränd i Gamla stan. Säkert till en del. Men Marika Lindgren Åsbrink och Peter Gerlach granskar idag andra lokaliteter som har minst lika stort inflytande: Idag är lobbyist- och kampanjföreningen "Skattebetalarna" föremål för granskning i en artikel på Newsmill.

Jag tror att det är en tillfällighet men ganska illustrativ: Skattebetalarna bildades 1921. Det var samma år som den första valaffischen finns med på det "Alliansfritt Sverige"-kollage av upprepade skattesänkarkrav som moderaterna har haft under hela 1900-talet. Oavsett hur höga eller låga skatterna har varit.

Newsmill-artikeln avslöjar inget nytt. Personkopplingar mellan Skattebetalarna, Timbo och andra "tankesmedjor" och lobbyistgrupper som vill ha ett annat Sverige. För sina "särintressen" kan tilläggas. Historiskt finns väl en rad förklaringar. En är på näringslivssidan att dåvarande SAF-chefen Sture Eskilsson blev förbannad över det som han upplevde ett lågt intresse för näringslivets frågor i politiken. Han tog en rad initiativ för att stärka näringslivets kommunikation och påverkan. Gissar att en annan "våg" av detta togs när moderaterna slutade ta direkta pengabidrag från storföretagen, efter viss offentlig debatt. I stället blev hemliga partipengar och att idéer kanaliserades genom tankesmedjorna. Och, som kartläggningen idag visar, finns det "storkoncernliknande" förgreningar som ofta leder till det moderata ledarskiktet, oavsett om det är Carl Bildt, fd statsrådet Littorin eller till lokala moderatprofiler som Torsten Svenonius. Inget som helst fel att bilda sådana politiska "kluster". Men viktigt att känna till för den som tar del av kampanjmaterialen. Och för att avsluta med ett uttdrag ur ett tidigare blogginlägg:

"Det här är inget nytt. Som Olof Palme en gång uttryckte i en debatt. Han berättade om riksdagsdebatten där socialdemokraten i kammaren citerade det ena förgripliga citatet efter det andra ur Skattebetalarnas tidning Sunt Förnuft. Högerledamoten James Dickson såg sig tvungen till en replik, begärde ordet och utbrast:
"Den svenska högern har ingenting med Sunt förnuft att göra"
Som Palme sa: "Den tesen gäller än idag".


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Kenneth Ohlsson sa...

Det är märkligt att du kastar bort dina sommarstunder på att ha ett helt (ett av många dock...)inlägg om dina politiska motståndare och inte passar på att nu ganska nära valet berätta om er egen politik.
Kan det bero på att ni inte har nån?

Jag har hört sossar i många år
kasta skit på V och MP i byggbodar
och på kalla och blåsiga byggnadsställningar.
Nu sitter ni i allans.
Märkligt.

Peter Andersson sa...

Tack för din kommentar, Kenneth. Det där med balans i bloggandet är alltid en avvägning. Försöker ha några teman för mitt bloggande: Nyhetskommentarer, blogginlägg om mina förtroendeuppdrag i kommun och landsting, reaktioner och tankar om rödgrön och (S)-politik och lite allmänt som sociala medier. Det kan hända att det ibland slår över till att bli för mycket av reaktioner på motståndarens politik, så reaktioner som du har är välkomna.

Har ett par initiativ för att försöka balansera bättre.Senast med en "temaserie" om "RÖdgrön fördel" som fick ett litet avbrott under almedalsveckan.

Det är riktigt att (S) nu har ett samarbete med (v) och (mp). Tillhör själv de som i vissa frågor kan ha kritik mot våra samarbetspartier men är i stort, sedan många år, en entusiastisk försvarare av rödgrönt samarbete.

/pa