tisdag 6 juli 2010

Almedalens bottenjippo: Att bränna sina skepp och pengar

Medier berättar om det säkert mest spektakuära inslaget i partiernas kampanjande under Almedalsveckan. För att nå ut genom det strida mediebruset valde partiet Feministiskt Initiativ att helt sonika elda upp 100.000 kronor i sedlar. Det känns som någon nyanställd PR-människa har "tänkt till", varit kreativ men till slut handlat helt fel. Hur mycket jag än jobbar med illustrationen till desperata kvinnor som av ekonomiska svårigheter lever på fattigdomsgräns med löner som kraftigt skiljer från det männen tjänar så går inte illustrationen ihop med något av budskapen. Visst använder var och en pengar till precis det man vill. Men sedelbranden som protestform för ett politiskt budskap går helt enkelt inte ihop.

Hade FI visat kvinnors sämre löner genom att avstå pengar till Ship to Gaza, Rädda barnen eller Amnesty hade pengarna gjort nytta samtidigt som den urgröpning av plånboken de factor hade uppnåtts. Feministiskt Initiativ får förvisso medialt genomslag. Men för något som de allra flesta ser som ganska obegripligt. Så bränner man sina pengar och politiska skepp på en och samma gång.

Medier: DN, SvD, AB
- HBT-sossen, om att pengarna kunde räddat 400 barn från undernäring..
- Kent Persson om ett rökt parti.
- Michaelas blogg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant: Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Inga-Lill sa...

Hade väl varit mera humant att skänka pengarna till fattiga eller helt enkelt skänkt dem till de ensamstående mammor som inte ens har råd att ta sina barn på någon utflykt. Bränna pengar är bara idiotiskt och skapar inga flera röster, ger bara dålig smak i munnen.

Arnie sa...

FI jämför ju brännandet av 100 000 kr med att de bara hade fått en halvsida i reklamplats för samma summa. Detta väcker ju mer uppmärksamhet än en vanlig annons, men uppenbarligen är det mest kränkande att inte pengarna går till någon tidningsägare?

Anonym sa...

Jag tänkte så också först, att det var föraktfullt mot de som inte har. Men många partier betalar mer än så till de stora tidningarna men här ses inga protester. Som någon skrev på Kulturbloggen så avslöjar detta media i sin rubrikjakt. Detta blir en del i kampen om mediautrymme. Sen- ger det fler röster...
Urban-Turban