söndag 18 juli 2010

En moderatledares vaga framtidsdrömmar - GP möter Reinfeldt

Jag vet inte vad som hände. Före Almedalen började Aftonbladet en serie av partiledarintervjuer som jag började blogga om. Det blev "bara" Hägglund. Aftonbladets Lena Mellin verkar ha fått annat att lägga energin på än fortsatta partiledarträffar. Ser att GP i stället har startat något liknande och först ut är moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Vilka drömmar har han om Sverige? Hur ser han på de växande samhällsklyftorna? På vilket sätt kommer politiken med sämre ersättning till sjuka att ge fler jobb? Sverige mår bättre men hälsoklyftorna växer. Hur tänker moderatledaren om det? "Välfärdens kärna" ska få mer resurser men de aviserade tillskotten är mycket begränsade - hur ser han på det? Reinfeldt har varit kritisk mot de rödgröna men skjutit mycket av de egna alliansbeskeden framåt. Hittar han finansiering för reformförslagen om familjepolitiken? För många ungdomar är bristen på bostäder - en billig hyresrätt - akut. Vad vill moderatledaren göra åt det?

För
den väljare som i GP-intervjun söker svar inför valdagen är utfallet väldigt tunnt. Däremot får vi veta att moderatledaren bor på "vandrarhem". Något som är billigt. En folklighet mitt i statsmannaskapet, alltså. Lite allmänna tankar framkommer kanske, som att Reinfeldt förefaller passiv till krishantering:
Det går inte att trolla bort en lågkonjunktur – människor sägs upp, företag läggs ned.
Valdagen ska ju handla om framtiden. Men jag kan inte låta bli att ge en pik som återkommande har upprepats på denna blogg. I artikeln formuleras Reinfeldts uttalande:
– I praktiken underkände vi som tog över partiets ledarskap det ekonomiska alternativ som Moderaterna dittills stått för. Den var inte sammanhållen och den skapade inte arbeten - den hängde helt enkelt inte ihop.
Att Reinfeldt själv varit en del av detta ledarskap, bland annat som gruppledare i riksdagsgruppen och finansutskottets tunga moderat direkt efter valet 2002, har inte belastat Reinfeldts ansvarskonto, trots att han själv skrev under den politik som "inte var sammanhållen och som inte hängde ihop". Jag tycker att Reinfeldt har "kommit undan" det ansvaret alltför lättvindigt. Förtroendet för moderatledaren är högt inför valet 2010.

Det blir inte mycket om framtiden, alltså. Där ser jag en dramatisk skillnad mot de rödgröna. Den som lyssnade på Mona Sahlins budskap i Almedalen fick samhällskritik, drömmar och visioner och konkret politik. Vet inte riktigt hur jag formulerar det "neutralt" men det kändes mycket bättre än den tomhet som verkar prägla Reinfeldts politiska bränsletank just nu.

Fler som bloggar:
Claes Krantz, Tankar från roten, Martin Moberg om ett almedalstal, Roger Jönsson om Ladbrokes-odds, Mattias Lundbäck om förtroendemätningar, Helene Sigfridsson om alliansens familjepolitik.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Alexander sa...

Peter

Alla drömmar och visioner Mona har,varför har de inte genomförts tidigare?Ni har ju haft ganska lång tid på er....

Peter Andersson sa...

Alexander:
jag menar nog att mycket av Sveriges moderna, politiska historia från låt oss säga 1932 och framåt bekräftar att de drömmarna i ganska högt tempo har omsatts i politiska beslut och förändringar i människors vardag. Till det positiva, mestadels.

pa

Anonym sa...

Här är inga drömmar, här är verkligheten:

Sprid sanningen om alliansens sjukförsäkring via facebook, bloggar, kommentarer, hemsidor, kedjebrev/mail etc:

http://www.webbprodukter.se/sjuka/sammanstallning/sanningen_om_alliansens_sjukregler.pdf