söndag 11 juli 2010

Svenska Dagbladet och guldfisken

För några val sedan förlorade moderaterna många röster på att vara alltför tydliga. Olof Palme kunde berätta om de moderata nedskärningsförslagen som skulle drabba bland annat "knatteidrotten" hårt. Det lillia perspektivet blev illustration till det större. Undrar om inte Claes Arvidsson hade något av detta i bakhuvudet när han idag gör en sak på ledarsidan. Att Ylva Johansson inte tillräckligt uppskattar, ja till och med gör ner, kommunala initiativ inom socialtjänsten. En man hade fått daglig sysselsättning, om jag förstår det rätt, med att sköta om guldfiskar i den skånska kommunen. Claes Arvidsson tar Ylva Johansson i örat för de han menar är ett nedlåtande sätt att se på kommuner som hjälper människor.

Om jag förstår det rätt tyckte Ylva Johansson att kommunen borde ha högre ambitioner än så. I sig förstår jag inte Claes Arvidssons överreaktion på högre kvalitetskrav. Men frågan är om Arvidsson talar från hjärtat eller om man här ser en "knatteidrotts"-illustraion att lyfta fram. Av politiska skäl.

För en tid sedan hakade Svenska dagbladet på kristdemokraternas tal om att begränsa politikens omfattning. Som Kd uttrycker det, lägger delar av välfärden en "våt filt" över Sverige. Lite så som de "gamla" moderaterna alltid har resonerat. I det angrepp på välfärden som Svd förstås hakade på tog KD de kommunala "fixartjänsterna" som ibland finns, som exempel på "icke önskvärda" inslag i välfärden. Synnerligen korkat i sak. Fixartjänster hjälper enskilda, ofta äldre. En tanke bakom inrättandet av sådana tjänster är att minska de fallskador som både drabbar enskilda och också kostar samhället miljarder varje år.

Jag tror säkert att Claes Arvidsson också har en medmänsklighetens baktanke i ledartexten. Det är alldeles utmärkt och kanske kommer tidningens inlägg framöver att ta utgångspunkt i hur viktig välfärden är samtidigt som dess finansiering genom skatter försvaras. Men främst verkar det vara tänkt som en liten pik till socialdemokratin och Ylva Johansson. De är ju valdag i september och kanske kan en guldfisk göra skillnad.

Fler som bloggar: Jessica Ericsson

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,