lördag 31 juli 2010

Ett jämnt opinionsläge och full fart

Dagens mätning från Sentio får mig att fundera över om moderaterna någon gång har behållit det opinionsstöd man har haft före valet även över valdagen. Får rota lite i det. Min minnesbild är att man har legat uppemot de trettio men sedan inte riktigt orkat hålla i. Dagens mätning visar ett jämt läge mellan blocken. 46,6 före högeralliansen och 45 för de rödgröna. De främlingsfientliga i SD, de som värnar våra fornminnen och julafton hamnar om dagens mätning blir valresultat i en vågmästarställning.

Det där borde avspeglas i debattklimatet framöver. Vill det sig riktigt illa kan Sverige behöva andra konstellationer i riksdagen än de tilltänkta alternativen. En naturlig del vore väl att de rödgröna får stöd av "Birgitta Ohlsson-falangen" i folkpartiet. Om det nu skulle gå så illa. Och som bekant kan nog inte de mer Batong-Björklund-inriktade i (fp) "hakas av". Så självklart ska här siktas på en rödgrön majoritetsregering.

Som i tidigare kommentarer tror jag att allianspartierna ligger före i mobilisering. Så brukar det vara. När fokus hamnar på vägvalet för Sverige, på välfärdsfrågorna och jobben, öppnas också förutsättningarna för en stark rödgrön spurt. Det gäller att vara optimist.

Mer: DN, Exp
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,