lördag 31 juli 2010

Verklighetens Sverige som Hägglund missade

Wordle: hägglund borgholmstal 2010
Hon ringde mig för ett par dagar sen, kvinnan från Solna. Även om det nu är försent ville hon veta vad partierna vill göra åt det där med boendeskatten. Den som tillkommit efter att fastighetsskatten bytte namn. Den "flyttskatt" som nu i praktiken hade fått effekten att det låst fast henne i sitt nuvarande boende. Hon skrattade faktiskt och jag anar att det var lite uppgivet när hon berättade om ett av samtalen. Kristdemokraten i riksdagens skatteutskott som hade gett svaret: "Du får väl flytta till Flen".

Om detta verklighetens Sverige, Stockholm och Solna talade inte kristdemokraternas Göran Hägglund idag. När jag läser talet anar jag att Hägglund i det här talet har anlitat sin ideologiska talskrivare till inledningen. Idén och argumentationen som övertagits från de gamla moderaterna om "politikens gränser". Ett märkligt budskap som att döma av opinionsläget inte förefaller locka väljare.

Valår får man leva med ett inslag i politiken som kan vara ganska irriterande. Göran Hägglund själv är ju idag ansvarig för svensk sjukvård i regeringen. Den posten har Hägglund haft i fyra år, en hel mandatperiod som snart har passerat. Men först några veckor före valdagen verkar Hägglund bli tydlig med löften om vårdplatser. Och under den tid Hägglund har varit statsråd och ansvarig så har platsminskningen fortsatt.

 Ett ganska komplicerat område som handlar om organisationsfrågor, om medicinsk utveckling, om hur man tillämpar vårdprogram, om man alls har några vårdprogram och förstås om ekonomiska resurser. Framgångarna med nya behandlingsmetoder och med nya mediciner har definitivt gjort det möjligt att korta vårddagarna. Lite berorende på behandling och specialitet, men visst borde det finnas en gräns där allt kortare vårdtider kommer att leda till fler återinläggningar, som i sin tur kan ge en dyrare vård och mer lidande för patienten. Jag har ju också haft en debatt i mitt landsting med bäring på frågor om platsbrist, allt sedan Karolinska i Huddinge verkar ha gjort alltför kraftiga neddragningar som hotar patientsäkerheten, något som nu har lett till vitesbelopp. Det där var en fråga som Hägglunds partivän och landstingsrådet Stig Nyman ansvarade för.

Det behövs sannolikt fler vårdplatser och jag hoppas att Hägglunds parti kommer att välja det före sänkta skatter.

Det verkar som om den enligt (Kd) så frihetsrevolutionerande reformen vårdnadsbidrag nu är en parantes i Kd. Riktigt så lät det för några veckor sedan när partiet beslutade kräva "vårdnadsbidragstvång" och fördubbling av beloppet. I dagens tal hade Hägglund enligt ordmolnet ovan fokus på de rödgröna, kvinnan och män. Även ordet "måste" lyser klart i ordmolnet. Måhända oroar det partivännerna.

I Almedalen använde sig Hägglund av fotbollsmetaforer. I dag förstås friidrott. Det var riktigt roligt. Möjligen kan Göran Hägglund få till en med ännu större inlevelse om han talar konstsim, kanske iförd den speciella näsklämma som erfordras i sporten. Tema: Under eller ovan ytan- det är frågan"

Fler som bloggar:
Röda Berget, Peter Högberg, Hägglund själv.

Mer att läsa
i DN, SvD, Exp, GP,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Fler bloggar om Politik