onsdag 28 juli 2010

Reinfeldt-intervju om att vara de välbeställdas parti och "bäst att fixa jobb"

I Expressens partiledarintervju har dagen bjudit på Fredrik Reinfeldt som "intervjuoffer". Det är förstås spännande, inte minst mot bakgrund av dagens opininsläge att se Reinfeldts svar på aktuella frågor. Jag har ända sen min tid på S-riksdagsgruppen då jag bland annat hade omvärldsbevakningen på mitt bord, varit ärligt imponerad av Reinfeldts ärlighet. I dagens intervju fortsätter det. En ärlighet om att moderaterna är ett parti som i väljarnas ögon har en "överklasstämpel" och en ärlig öppenhet att partiet då får "försöka ändra bilden". Därför har Reinfeldt ingen som helst svårighet att svara på frågor om exempelvis det dokument som (m) skickade ut om bland annat klädsel.
– Eftersom vi vet att när man frågar om vad som mest utmärker vårt parti, så kommer att vi företräder välbeställda människor alltid nästan högst.
Som en del av intervjun får Reinfeldt presentera sitt "valtal":
Om du gillar frihet, och om du tror på människans inre kraft, då är Moderaterna partiet för dig. Vi är bäst på att se till att folk får jobb, att ansvaret för offentliga finanser är god, och vi satsar dessutom kärnan av välfärden och sätter det före stora bidragsökningar till dem som inte jobbar. Nu jobbar inte alltid alla, men vi lovar att hålla ordning på ekonomin och att ta ansvar för Sverige.
Det är mot bakgrund av läget på arbetsmarknaden intressant med meningen "Vi är bäst på att se till att folk får jobb," Man kan bara hoppas att det uttalandet kommer att lagras i underlag för ledarsidor och nyhetsartiklar till valrörelsen. Det visar att moderatledaren har mycket låga krav på sitt jobbskapande.

Reinfeldt stänger dörren till att flörta med Miljöpartiet. Det är kanske inte så märkligt med tanke på det ointresse som Reinfeldt har uttalat för miljöfrågorna och det underkännande som partiet får av Naturskyddsföreningen. Svante Axelssons omdöme:
– Vi har undersökt regeringar ur miljösynpunkt sedan 80-talet. Det här är en av de sämsta som vi sett. Tidigare har man gått framåt men i för låg hastighet. Det är sällan man gjort så många bakåtsteg som under den här perioden
Reinfeldt tar då andra argument än miljön.
– Nej, deras parti fattar kongressbeslut som kraftigt ifrågasätter arbetslinjen och arbetets värde. Det är som att hälla vatten på den eld som driver oss.
Jag ska fundera vidare på hur jag ser på det där uttalandet. Tidigare har ju frågan varit uppe när det har handlat om vad Reinfeldt gör om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. När han tidigare pressades om detta, ja, det var då blinkningarna till Maria Wetterstrand började. Ett ödets ironi att han slår igen dörren helt till Mp samma dag som SD i en mätning ligger på riksdagsplats.

Hur ser det ut med regeringens säkerthetspolitiska syn? Expressen hänvisar till partiledarintervjun med Jan Björklund om hotet från Ryssland. Reinfeldt får frågan:
– Vi kan inte hävda att vi har något land i vår närhet som har som militär doktrin att försöka ta och dominera svenskt territorium.
En liten spricka i alliansen i alla fall...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,