söndag 18 juli 2010

Att gå från fattigdomens Afrika med läskedryck som räddare

Svenska Dagbladets ledarsida upplåter i dag ett utrymme till Andreas Bergh, nationalekonom med en e-postadress till Ratio. Hans budskap handlar om räddningen för fattiga länder i Afrika. "Coca Cola". Och andra stora, multinationella företag. Nationalekonomen hyllar kombinationen av "vinstintresse" och "effektivitet", exempelvis när Coca Cola satsar på vattenrenining i Afrika för att få vatten till sin omtyckta produkt.

Jag vet inte i vilka världar en del ekonomer och skribenter lever. Bergh skriver bland annat:
Genom stordriftsfördelar, höga volymer och låga kostnader går det att tjäna pengar även på kunder i fattiga länder.
Bilderna ovan tog jag i Kongo Kinshasa, på en dagstripp strax utanför huvudstaden. Kongo, sett till naturrikedomarna kanske ett av världens rikaste länder. Kongo, under 100 år utsatt för de internationella bolagens jakt på rikedomar, där det än idag väcks frågor kring hur bolagen agerar i landet. För mig blev bilden till vänster en illustration av den makabra kontrasten mellan framgångsrika företags närvaro och ett folk i svält. Ett folk i ett land med rikedomar men som inte är i närheten av att kunna dra nytta av dessa för att bygga sitt eget land. Kontrasterna är till och med i ett land som Sverige ibland jättelika mellan människor i synen på "drivkrafter för utveckling" och när det gäller vilka lösningar man ser som rimliga och möjliga. Förr talades det ibland om en rättvis ekonomisk världsordning. Idag talas det om millenniemål. Kommer det att förändra för folket i Afrika, hur mycket Coca Cola som än pumpas ut i landet?

Mer att läsa:
- intervju med journalisten Carolina Jemsby
- SR om maktkamper...och Kongos historia
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte coca cola som köpt upp vattenrättigheter i några länder i Afrika så att befolkningen kan inte bygga brunnar för att få vatten och om de gör det så måste de betala till coca cola?
/Skrebban

Tor sa...

Varför är Sverige inte hemskt uland med allmän rovdrift om nu internationella storföretag är så hemska?

Peter Andersson sa...

Skrebban: jo, den typen av aktiviteter är vanliga


Tor: förstår inte frågan. Spontant svarar jag förstås att sverige har haft sosseregeringar under lång tid. Jag skriver i mitt inlägg om storföretag på bla kontinenten afrika där länders egna resurser inte kommer befolkningen till del, inte sällan på grund av brist på demokrati.

p