söndag 25 juli 2010

Barack Obama stärker NetRoots varumärke - också svenska nätrötterDet måste betecknas som en ganska hyfsad draghjälp. Men också en bekräftelse av bloggosfärens betydelse nu och framöver. Men utöver det också en förstärkning av "varumärket" Netroots som heter duga. Barack Obamas hälsning till de nu samlade nätrötterna där borta i Las Vegas, med bl.a. Johan Ulvenlöv och Björn Fridén som deltagare.

De svenska bloggarna och inte minst S-märkta dito som är med i Netroots har också ett positivt stöd av partiledningen i (S). Mona Sahlin har på samma sätt som Barack Obama gett stöd till att de ideellt skrivande bloggarna i Netroots. Det märks också i det växande antalet bloggare. När såväl Johan Ulvenlöv, som Politometern med grafik berättar om läget i den politiska bloggosfären, kan alla bekräfta den där positiva utvecklingen.

I stort
menar jag att det oavsett parti är en positiv utveckling som stärker demokratin. Det demokratiska samtalet, det fria ordet är ett fält där bloggosfären har sin uppgift. Men det andra perspektivet skriver Johan Ulvenlöv om direkt från Netroots Nation. Balansen mot det sneda, mediala utbudet där höger sida om blockgränsen (värderingsgränsen...) dominerar totalt.

Den där uppgiften kommer bland annat att belysas i en kommande bok om den svenska Netroots-rörelsen där jag skriver ett bidrag tillsammans med Johan Westerholm.

Läs mer:
- Boken om NetRoots, med bidrag förutom av undertecknad också av Nina Andersson Brynja, John Aravosis, Matilda Ardenfors, Klara Denckert, Alexandra Einerstam, Ulrika Falk, Björn Fridén, Aurora Gullberg, Gunilla Hjalmarson, Peter Högberg, Claudia Jiménez Guala, Peter Johansson, Claes Krantz, Karin Pettersson, Martin Rosvall, Rosemari Södergren, Johan Ulvenlöv, Anders Utbult, Johan Westerholm, Marika Lindgren Åsbrink.


- Tokmoderaten om sin personliga relation till Netroots...och borgerliga tankesmedjor.
- Peter Högberg om sociala medier.
- HBT-sossen om Netroots-boken

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

deeped sa...

Det är intressant och jag funderar på hur jag ska sätta ett perspektiv på både att bloggosfären går samma väg som medierna: att samla ihop sina likatänkande precis som det som netroots anses vara ett svar på, och det faktum att även om - precis som johan skriver - svensk media haft en något övervägande ägande från borgerlig sida så har undersökningar visat att journalister varit oerhört mycket vänsterinriktade. Det intressanta är vem som faktiskt beskriver verkligheten för läsarna mest: ägarna eller journalisterna...

Nils Dacke sa...

Intellektuell härdsmälta från herr Andersson eller bara ett utryck för okunskap? Obama står långt till höger om alla Svenska partier och bedriver idag en otrotningspolitik mot misstänkta terrorister där de dödas av bloggdrioder varhelst de är i världen.

Är det sådana personer ni vill bli associerade med?