Reinfeldt har talat i Almedalen. Det är vackert sommarväder i Visby. Varmt. Som väntat inledde moderatledaren med någon form av lustighet över olika grupper som borde nämnas i ett tal. Där fanns bland annat pensionärer och arbetslösa. Och förstås företagare. Och sjuksköterskan. Reinfeldt nämner dem som grupp men visar sedan hur det "hänger ihop". Jag tyckte att han slutade i hur väldigt många försörjer vårdens anställda som sen tar hand om de gamla. Det där att vården kan vara ett oerhört viktigt fundamanet för tillväxt och företagande, nej, den vändningen missade han.
Han gled sedan över till det jag hade förväntat mig. Det tema som fanns i den debattartikel som han publicerade i morgonens DN. (bloggat här) Temat om att jobba för ett "särintresse" eller ett "allmänintresse"."Ja till ett särintresse är nej till andra satsningar", är en viktig slutsats som Reinfeldt drar i resonemanget. "Allmänintresset är måttfullheten" en devis som Reinfeldt vill lägga fast men som möjligen inte har tillåtits gälla när det kommer till skattefrågor. "Man ska vara aktsam om skattebetalarnas pengar" säger Reinfeldt. "Vi höll hårt i skattepengarna".
Det är här Reinfeldts engagemang verkligen känns över parken. Det är nästan så att grässtrån reser sig rakryggade när moderatledaren talar skatter. Nu blir ju de konkreta löften som ges faktiskt att INTE sänka skatter 2011. Moderaterna har tydligen stannat i skattesänkandet. I alla fall i retorik före valet.
När Reinfeldt säger att allt utrymme som finns ska gå till exempelvis sjukvård och skola uppfattar jag honom som mycket otydlig.Det är också en kort del av det korta talet. Kraftfullheten kommer i angreppet på de rödgröna: "Jag tänker samla landet till stopp för rödgrönas skatteförslag" säger han och hans ord ekar ut över Östersjöns vatten. Till ljudliga applåder. Han har gjort en lista över rödgröna skattehöjningar med de sedvanliga förvanskningarna. Det som i själva verket är förslag till lättnader för de flesta fastighetsägare och för dem som bor i hyresrätt och bostadsrätt, det som är slopande av den straffskatt som regeringen lägger på den som säljer en fastighet, blir i Reinfeldts ord "den gamla fastighetsskatten". I talet varnar Reinfeldt också för kommunala skattehöjningar. Jag vet i alla falll ett par kommuner där (S) inte kommer att höja skatten. Det finns säkert fler.
Den stora striden har ju handlat om skattesänkningar eller resurser till välfärden. Efter 100 miljarder i sänkta skatter verkar Reinfeldt också ha insett kopplingen - att skatter betalar för välfärden.
När nu de gamla moderaternas program är genomfört kan retoriken ändras igen till "Sveriges enda arbetarparti". De kopierar inte bara det. Reinfeldt börjar tala om jobb. Att stärka drivkrafter, utan att vara precis. Han talar mycket om att ha "rest i Sverige". Och jag blir glad: Reinfeldt betonar att han nu förstår att människor i bland kan behöva fylla kunskapsluckor. Möjligen ett senkommet erkännande att nedskärningar i komvux inte alls var någon höjdare. Av de frågor jag ställde till Reinfeldt blev tyvärr inte särskilt mycket besvarat.
Jag ångrar att jag inte skrev ner tanken redan i går. Men känslan av att Reinfeldt inte ens skulle nämna Mona Sahlin vid namn fanns där. Per Ankersjö noterar att han faktiskt inte gjorde det heller. Möjligtvis något som inte bara handlar om artighet.
Medier: DN, DN Henrik Brors, SvD, AB,
- Retorik-"experten"
- Emil Broberg med snarlik bedömning av talet som jag.
- Martin Moberg om "skrytometern" i taket.
- Kulturbloggen om moderatledarens brist på egna förslag.
- Krassman om en skatteminister..
- Per Altenberg med tankar om vad Reinfelds skattesänkningsstopp innebär framöver för alliansen.
- Johanna Graf om det viktiga vallöftet verkligen var sänkt skatt...eller jobb?
- Marika Lindgren Åsbrinks parlör är ovärderlig för den som vill förstå Reinfeldt
- Mats Engström om "tyst om NATO", "tyst om miljö"
- Alliansfritt om temat "inte ett ord om kommande mandatperiod":
- Röda Berget med analys.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, almedalen, fredrik reinfeldt, moderaterna, val 2010, valet 2010,
3 kommentarer:
Att Reinfeldt inte nämnde Sahlin vid namn ska nog ses som en artighetsgest till de rödgröna - bara Sahlins namn dessa dagar ger en direkt negativ effekt på den socialdemokratiska valopinionen. Så ett tack är kanske på sin plats.
Det är så illa ställt med Sahlins ledarskap att 26 ledande socialdemokrater måste gå ihop och skriva en debattartikel om det vi alla redan vet - att Sahlin är en svag ledare. Och det lär inte ändras efter en debattartikel.
Och det handlar inte om att skatter betalar välfärd, det handlar om att Reinfeldt avväpnar det enda vapen som socialdemokraterna har. Det enda som återstår nu är allmänt gnäll eftersom man är helt utmanövrerad i samtliga frågor (förutom kanske för den icke-valvinnande frågan genus).
Det blir inte en rolig valrörelse för er socialdemokrater.
Ert hopp för en rödgrögn seger blir till Wetterstrand - en som ser LO som problematisk.
Och Ohly är nog bäst att lämna hemma.
Lycka till!
Jag får obehagliga känslor av Reinfeldts hybris i DN-artikeln.
Men de rödgröna är inte bättre.
Det positiva är att sossarnas tro att de är av gud utvalda att vara statsbärande krackelerar...
Men negativt att Fredr R nu ser sig på samma sätt.
Brrrr...
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/07/vad-var-det-jag-sa-om-reinfeldt-och.html
Man kan ju undra vari rysningen består?
/Fredrik i Sollentuna
Skicka en kommentar