Sitter i en varm Sjödalspark i Huddinge. Hettan till trots spelar pensionärerna boule. I skuggan under träden sitter till synes föräldralediga mammor med mycket små barn i famnen. Ännu har inte svärmen av måsar tagit parken i besittning, ety huddingeborna- de mindre skötsamma - ännu inte har lämnat sina kvarvarande Mc´Donaldsrester på bord och gräsmatta. Ett par soldyrkare finns här. Och så "Bloggare" - den semesterfirande JAG.
Mina tankar går faktiskt till - och häpna gärna - Fredrik Reinfeldt. Jag, och fler med mig, har skrivit tankar om vad vi skulle vilja höra av Mona Sahlin i talet den 8 juli. De bidragen från oss S-bloggare till Mona gjorde att jag funderade: Vad skulle de moderata bloggarna sända för signaler och önskemål till Reinfeldt inför söndagens tal? Det slog mig att den saken får de nog sköta skälva. Men vad skulle jag och vad skulle väljarna vilja ha för besked?
Det finns mycket.
Min ram av frågor till moderatledaren ser nog ut ungefär som den jag tänkt mig för Mona. Jag är mycket nyfiken på att Reinfeldt utvecklar sin dröm om Sverige. Inte utifrån en retorisk anpassning till vad som är bra för moderaterna inför ett riksdagsval. Utan mer "innerst inne, i hjärteroten". Under förnyelseprocessen i moderaterna talade Reinfeldt en gång om att partiet inte alls förändras på höger-vänsterskalan. "Det är en fråga om tid" menade han. Tid så människor hinner anpassa sig till förändringarna. Det var retoriken. I praktiken har (m) under Reinfeldts ledarskap genomfört saker som företrädaren Lundgren bara kunde drömma om. Sverige har begravt begreppet "fördelniningspolitik". "Rättvisa" är numera rätten att dra av kostnader för hushållshjälp, inte principer om skatt efter bärkraft eller omfördelning med skatter som instrumnt från mer välbeställds till mindre gynnade. Är det här ett uttyck för grupper som Reinfeldt ser sig företräda? En ny samhällsmodell med plats för dem som kan "lyckas"? Vill Reinfeldt minska samhällsklyftor? Hur?
Jobb och utanförskap är den ganska viktigaste valfrågan. Nyligen skrev DN en artikel om det resultat av jobbpolitiken som Reinfeldt själv tycker att han ska utvärderas efter. Hur ser han på regeringens egentliga styrka med det resultatet som även han måste beteckna som misslyckande? Utan att upprepa "Global kris" som ständig flykt undan löftet. Samtidigt får moderatledaren gärna ge ett senkommet svar till Karin från Harbo: hon frågade Anders Borg i en intervju om hur politiken man för ska kunna ge fler jobb. Den frågan är, som också politikens resultat visar, helt obesvarad.
Välfärden - hur ska den betalas? Det verkar som om alliansen på allvar tänker betala välfärden med på förhand inräknade skatteintäktsökningar genom att, som det heter, människors drivkraft att jobba det lilla extra ökar med sänkta skatter. Totalt sätt blir intäkterna mer i den "drömmodellen". Finns den i verkligheten, Fredrik? Och vad blir effekterna om den genomförs på både statlig, regional/landstings och kommunnivå? "Mindre pengar in ger mer pengar in".?
Vad menar moderaterna med jämlik vård? Hustrun, Filippa Reinfeldt, leder moderaternas sjukvårdsgrupp. Som modell har partiet där köpt "den gamla hederliga sossemodellen". (M) säger nej till försäkringsfinansiering, ja till skattefinansiering och säger sig önska en jämlik vård. Problemet hittills är att Filippa Reinfeldt alltid talat hela Sverige när hon talat om jämlik vård. Däremot mindre om det landsting där hon själv är ansvarig för sjukvården, där klyftorna ökar. Det har faktiskt moderaterna och alliansens erkänt! I Vårdval Stockholm skulle det räcka med en ersättning för tolkar för att jämlik vård skulle kunna uppnås. Just nu är partiet inne i en process där man senkommet men ändå välkommet verkar acceptera att vårdens resurser måste ta hänsyn till sjuklighet, inte bara till efterfrågan. Men hur djupt sitter den omvändningen i moderaterna? Hur djupt sitter den i förhållande till övertygelsen att "så mycket som möjligt utan politik ger så mycket lycka som möjligt till folket"?
Tänker jag efter är det en rad andra frågor som tränger sig på. I dagens SvD-ledare menar Sanna Rayman att Sahlin är otydlig. Men faktum är att Reinfeldt själv har skjutit beskeden om politiken nästa mandatperiod till hösten. Hur blir det exempelvis med värnskatten? Kommer moderaterna att infria löften till Stockholmarna om "utjämningsskatten"? Jag tycker den ska finnas men (m) har i landstinget ställt ut stora förhoppningar till stockholmarna som inte infriats. Hur ser en offensiv miljö- och klimatpolitik ut för Sverige, efter köpenhamnsmötets haveri? Backar Reinfeldt tillbaks sitt parti till 2006 års syn att miljöfrågor aldrig har varit någon moderat hjärtefråga? Hur ser moderatledaren på bostadsförsörjningen som i Stockholm inte håller tempot och därmed riskerar tillväxten. Vilket råd ger han ett ungt par som vill flytta ihop men som inte kan hitta en lämplig bostad""? Hur ser han på det ras i byggandet av hyresrätter som stämplar ut många unga från bostadsmarknaden i exempelvis Stockholm?
På söndag får vi möjligen några svar...
Med spänning ska jag läsa om Kent Persson, Mary Jensen, Fia Arkelsten, Edvin Alam, Mattias Lundbäck, bloggaren Carl Bildt, Tokmoderaten , Fredrik Axelsson, Thomas Böhlmark, och förstås andra moderata bloggares reaktioner. Jag tror faktiskt att Fredrik uppskattar lite underlag för att kunna svara...
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, almedalen, moderaterna, fredrik reinfeldt, val 2010, valet 2010,
3 kommentarer:
Jag återkommer ;-) är lite busy bara
Jobbfrågan är väl inte så svårt att svara om vi använder jämförelsematerial från 2006 under i toppen av högkonjuktur. Eurostat juni 2006, öppen arbetslöshet ILO definition, Sverige plats 19 av 25 EU:s medlemsländer med arbetslöshet 8.6 procent. Ungomsarbetslöshet Eurostat juni 2006, Sverige plats 23 av 25 medlemsländer med arbetslöshet 27.5 procent, endast Slovakien och Polen hade högre ungdomsarbetslöshet.-Att ha samma arbetslöshet efter 3års lågkonjuktur som S-regering hade efter 4 års högkonjuktur, är väl bra resultat.
@Anony: jag talar inte om "bra resultat" eller ens någon mer objektiv värdering av hur regeringar av olika kulört klarar kriser av olika slag. Jag talar om vallöften utan reservationer i förhållande till hur resultatet har blivit. Därvidlag har jag fullt stöd av Reinfeldt själv som tycker att regeringen ska bedömas utifrån hur man klarat jobblöftet.
/Pa
Skicka en kommentar