tisdag 24 november 2009

Ett långt, långt landstingsmöte...

har tiden kommit att plocka ihop alla papper och pinaler, inklusive en liten dator. Jag beger mig till landstingssalen på Kungsholmen för att "avnjuta" och delvis debattera under landstingetes budgetsammanträde. Två dagar av landstingspolitik, med tonvikt gissar jag, på brister i sjukvården och i kollektivtrafiken. Eller kanske den motsatta bilden från landstingets andra talarstol.

Skarpt och tydligt om välfärd kontra sänkta skatter lär det bli. Vårt förslag att återgå till 2006 års skattenivå lär bemötas med skattechockspratet. Att ge bilden av att man både sänker skatter och förbättrar vård och kollektivtrafik lär vara borgarnas strategi, trots att de faktiskt inte sänker skatten. Att verkar för den "frihet" som sänkta skatter enligt de innebär tycks ändå ha en gräns. Den som läser DN:s papperstidning i dag kan hitta en liten notis som påminner om att Stockholm har haft ett moderatlett styre som fortfarande påverkar. "
Fram till 2002 ledde Ralph Ledel (m) en majoritet som lät underskotten växa till mångmiljardbelopp..
." skriver DN, men inte på nätet. Viktigt att minnas.

Några av förslagen i (S)-budgeten: (hela finns här)
  • Sätt kvaliteten för patienter och rese­närer före sänkta skatter. Höj landstingsskatten med 17 öre och återgå till 2006 års nivå.
  • Höj inte patientavgifterna till akut- och specialistläkarbesök!
  • Starta en Hälsocentral på T-centralen där resenärer snabbt och enkelt kan till exempel kolla blodtryck eller blodsocker.
  • Inför kvalitetsinspektörer i närsjukvården.
  • Inför barnläkarbilar för att göra hembesök hos familjer med sjuka barn.
  • Socialdemokraterna vill att en historiskt stor framtidsinvestering görs på medicinsk forskning och utveckling. Anslagen till FoUU höjs med 70 miljoner kronor 2009, 140 miljoner kronor 2010 och 210 miljoner kronor. Vi vill också ta initiativ till ett gemensamt innovationsbolag ägt av landstinget, Karolinska Institutet och läkemedels- och den medicintekniska industrin.
  • Investering i ett nytt akutsjukhus i Södertälje som ersätter den gamla slitna fastigheten läggs in i landstingets investeringsplan. Byggstart 2013.
  • Inför ett rättvist vårdval med hänsyn till vårdtyngd och socioekonomiska faktorer.
  • Ge landstingets offentligt drivna närsjukvård förbättrade utvecklingsmöjlig­heter genom nyetableringar, ökad profilering och intraprenader med vinstdelningssystem.
  • Stäng VIP-ingången för privata försäkringspatienter på landstingets sjukhus.
  • Inför enhetstaxa i all SL-trafik – avskaffa zonerna.
  • Börja bygg Spårväg Syd 2013.
Dagen blir ganska lugn för egen del. I morgon är det sjukvårdsbudgeten som debatteras och jag ska upp och prata psykiatri. Kommer garanterat att prata sprutbyte också. De borgerliga har ju begravt den viktiga frågan i en evighetsutredning, att för att Rydberg ska bli nöjd.

Mer läsning:
- Centern om mp:s landstingspolitik
- Progressiva bloggare på NetRoots.
- Brister i sjukvården kan också vara det omvända. Svd skriver om knäoperationer som är onödiga...

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

axelsson sa...

Många goda och t.o.m. lovvärda förslag. Men ett av era förslag reagerar jag på som sjukhusanställd. Vad är det som gör att ett nytt akutsjukhus måste byggas? Blir det mer effektivt? Färre sjukskrivningar pga dåligt arbetsmiljö? Varför ska ett byggprojekt prioriteras när sjukvården går på sparlåga? Kravet på neddragningar bara ökar, man försöker t.o.m. sätta yrkesgrupper upp mot varandra för att hålla ner lönerna.
isbjörn

Peter Andersson sa...

Axelsson: tack för kommentaren och sorry för sent svar. Hela projektet med Nya karolinska utgår ju från att sjukhuset stod inför en absolut nödvändig ombyggnad eller att bygga nytt och i de valet var ombyggnadsalternativet helt vansinnigt att gå vidare med av kostnadsskäl. Vad vi nu gör är att få ett modernt högspecialiserat sjukhus som kopplas till forskning.

Jag menar förstås att det är helt andra saker, inte byggandet av nya karolinska, som tvingar fram besparingar. Tack och lov skiljer vi på driftbudgetar per år och långsiktiga investeringar. Vi hade från (S) sida en återgång till skattesatsen 2006 vilket ger oss ca 700 miljoner mer till vården än det som nu blev landstingets beslut. Därtill har regeringen bara gett (för lite) resurser till nästa år. ÅRen framöver är mycket osäkra tack vara att man sätter skattesänkningar före välfärden.

/p