söndag 13 juni 2010

Reinfeldt avgår om det hänger på SD

Kvällens Aktuellt påminde mig om något jag tidigare missat i analyserna av väljaropinionen och i dagens SIFO-mätning. Det verkar inte den här gången vara storstadsväljarna som "drar iväg" från de rödgröna. I stället sades det vara bland annat tjänstemän i mindre städer i landet. Det där är viktig information för partivänner runt om i landet och en påminnelse om att väljare måste återvinnas gång på gång. Före valdagen har man inte en enda röst.

I samband med mätningen och med hotet om att Sverigedemokraterna gör inträde i riksdagen ser jag nu en upprepning av tidigare moderata flirtar med miljöpartiet. Inte bara (m) utan även andra har gjort försök. Det är förstås en helt medveten grej för att "härska genom söndring". Och visst; jag tror säkert att Reinfeldt skulle söka de allra flesta möjliga lösningar för att få "bo kvar" i Rosenbad fyra år till. Med miljöpartiet, är således Per Schlingmanns teori, och jag ser ingenstans hur han tänker sig med övriga alliansen.

Om man hypotetiskt lägger realismen åt sidan och tänker sig Reinfeldt och Wetterstrand presentera en regeringsförklaring kan det bli riktigt spännande. (som hypotes, alltså) En Reinfeldt som helt plötsligt förklarar varför Förbifart Stockholm är så onödig. En Reinfeldt som talar sig varm för friåret och behovet för många att "ta det lugnt i livet för att orka längre". En Reinfeldt som övertygar sin sjukvårdsansvarige hustru Filippa om komplementärmedicinens förträfflighet och om djurs betydelse i vården. En Reinfeldt som säger sig ha blivit "nyfiken" på klimathotet och ser behovet av att minska bilismen. Och efter ett tag i Wetterstrand famn, en Reinfeldt som öser ovett över konsumtionsamhällets avarter och hyllar minskad tillväxt.....osv.

I min värld är mycket av de miljöparti-tankarna kloka och sunda. Men jag har mycket svårt att se Reinfeldt och andra i ett samarbete som det Schlingmann talar om. Dessutom har Reinfeldt sagt att han lämnar in avskedsansökan om det här värstingscenariot blir verklighet. I ett sådant läge är det minst lika naturligt att en ny regering bildas med de rödgröna och ett konstruktivt alliansparti. Men det är förstås mycket lösa spekulationer...

Mer att läsa:

- Helen Pettersson om en rödgrön dominans i Norrland och att hela landet ska leva.
- Svensson kommenterar M+Mp-kärleksförhållandet...
- Röda Berget om en valdebatts likheter...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Han kommer nog bli varse att Mp inte är den lättaste förhandlingspartnern...

Amanda sa...

Lika lite som Mp är en smidig sammarbetspartner för Alliansen finns det något parti på högerflanken som skulle kunna samarbeta med er koalition.
Det blir spännande att se vem som först viker sig för makthungern ifall Sd blir vågmästare. Jag är inte helt säker på att det blir Reinfeldt...

Per Andreasson sa...

Intressanr vinkel. Vilket alliansparti gissar du då skulle gå över till den rödgröna sidan? Jag gissar att du funderar på antingen centern eller folkpartiet? I så fall skulle det vara minst lika intressant som dina scenarion ovan att se Lasse Ohly och Sven-Erik Österberg tala sig varm för centerns LAS-politik, Lasse Ohly lägga ut hur han tycker Folkpartiets närmande till NATO och deras skolpolitik är spännande, för att inte tala om Maria Wetterstrand entusiastiskt propagera för folkpartisternas utbyggnad av kärnkraften.. Sanningen är nog att blockpolitiken är alltmer cementerad och att ett scenario där SD kommer in i riksdagen riskerar att sluta i kaos (eller nyval för den delen).

Per Andreasson sa...

Chansen att något borgerligt parti sätter sig i regering med kommunister i V är nog obefintlig. Alternativet med S+MP+FP+C skulle ju kanske ge en majoritetsregering i teorin men om FP+C "offrar sig" för att hålla SD ute kommer effekten att deras väljare ytterligare överger dem för moderaterna som ett brev på posten, så det borgerliga parti som går i allians med de rödgröna gräver troligen sin egen grav. Som sagt jag har svårt att se någon blocköverskridande majoritetsregerings utan jag gissar på ett snabbt nyval i ett SD-vågmästar scenario

Peter Q sa...

Det finns ju alltid den Tyska lösningen. M-S regering.

Och i annat fall så har Peter Eriksson och Maria Wetterstrand ingen stark förhandlingsposition. Antingen blir dom ministrar eller försvinner dom från svensk topp-politik. Dom kan inte väljas om som språkrör.

Mattias Lönnqvist sa...

Att ett borgerligt parti skulle samarbeta med de rödgröna är helt uteslutet. Visserligen är både C, FP & KD små partier, och två av dem har tidigare bildat regering med sossarna, men inget av dem vill bli ännu mindre.

Ett samarbete med de rödgröna vore att ge upp ambitionen att sitta i riksdagen efter valet 2014, och partiledningarna är väl medvetna om detta.

När det kommer till C+KD är jag övertygad om att de förstått detta, och jag kan redan nu garantera att FP inte sätter sig i en rödgrön regering.

De realistiska alternativen om SD blir vågmästare är istället:

1. Alliansen + MP. Detta samarbete finns i flera kommuner, och MP har inte helt stängt dörren för detta. Visst, det kommer att bli svårt att sy ihop ett sådant samarbete och det finns många knäckfrågor, men det är teoretiskt möjligt.

2. S+M. Det skulle ge en extremt stark bas i riksdagen, och det är två partier som ser sig som statsbärande. Många av de konflikter som finns mellan S&M är spel för publiken, och det är egentligen två partier som är ganska lika varandra; som kan göra avkall på det mesta i politisk väg för att sy ihop en koalition.

3. Ett mittenstyre med MP+FP+C+KD, som sedan styr med hoppande majoriteter mellan S & M. Svårt att sy ihop, och det kommer att bli en svag regering. Liksom i punkt 1 finns ett antal knäckfrågor, och jag har svårt att tänka mig att S eller M skulle släppa igenom en regering där de själva inte ingår.

Förutom punkt 1 skulle det dessutom innebära ett tillfälligt avbrott i blockpolitiken, och jag är övertygad om att alla lösningarna skulle innebära ett ökat stöd för SD.

Men, man ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten. Väljarna har två regeringsalternativ att välja mellan; låt dem välja först. Jag är övertygad om att väljarna kommer att lösa detta.

Anonym sa...

Hm, glömde du inte bort:
En Reinfeldt som talar sig varm för lön utan arbete till alla invånare och helt fri invandring?
En Reinfeldt som ondgör sig över fängelsestraffet och långsiktigt lovar att avskaffa det?

(ok, i MPs partiprogram står det att alla illegala migranter som befinner sig i sverige skall beviljas put men det betyder faktiskt samma sak som fri invandring, kan man bara ta sig hit får man put)

Anonym sa...

Per Andreasson sa...
"Som sagt jag har svårt att se någon blocköverskridande majoritetsregerings utan jag gissar på ett snabbt nyval i ett SD-vågmästar scenario
13 juni 2010 23.19 "

Vad skulle ett nyval lösa? Som blivande SD väljare så förväntar jag mig att SD tvingar fram ett nyval om ingen vill lösa sveriges, enligt mitt tycke, extrema, ansvarslösa och katastrofala invandringspolitik. Nej, jag förväntar mig inte det, jag kräver det. Annars vore min röst meningslös.
(ledsen att jag postar anonymt, detta verktyg tycks inte kunna verifiera mitt google-lösenord)

Micke sa...

Ett nyval vore en katastrof för Sverige. Då visar dagens riksdagspartier att man är helt odugliga ta sitt ansvar när det verkligen gäller. Som ett brev på posten så ökar man politikerföraktet och vips så har Sd blivit ännu större.

Martin sa...

Micke, så du tror inte att SD kommer bli ännu större efter 4 år av alliansen extrema invandringspolitik som dessutom förstärks ÄNNU mer tack vare MP?
4 år till av rekordinvandring. 4 år till av ökad islamisering. 24000 flickor till våldtagna. 4 år till av misslyckad integration. 4 miljarder till i nerbrända skolor. 4 år till av politikernas förakt för väljarna. 4 år till av politiker som premierar utlänningar framför svenska medborgare.
Valet 2014 kommer jag som nybliven SD-sympatisör kunna gotta mig åt europas ängsligaste och ynkligaste politker :D Och 20-30% för SD. Ganska bra faktiskt, SD är amatörer fortfarande, de kan gott behöva 4 år av lugn och ro och att få litet erfarenhet.

(och visst, du kan rationalisera brottslighet hur du vill men folk skyller ändå på invandringen. 28% ICKE SVENSKA MEDBORGARE i fängelserna, gudarna vet hur många som har invandrarbakgrund)