lördag 5 juni 2010

Om framgångsfaktorer, skattedrömmar och en väljaropinion som kan vända

Stockholm har vaknat och en ny, vacker dag har inletts. På den politiska himlen syns emellertid mörkare molnformationer. Gårdagens mätning från Demoskop kommenterade jag inte. Av tidsskäl. Men visst är dess motsats mer inspirerande. I dagens SvD kommenterar statsvetaren Peter Esaisasson att skattefrågan slår igenom. Jag tror att hans analys är riktig och ännu bättre om det kopplas till det perspektiv jag själv skrev om: Visst kan väljarna de stöd för skattefinansierad välfärd, men det ligger alltid ett lättare moment i att prata "mer till din plånbok" än motsatsen. Jag tror ändå att en minst lika stor del av förklaringen är att skattedebatten fått stå för sig själv, utan någon större koppling till det skatter ska betala för.

Idag intervjuas Mona Sahlin i DN:s partiledarserie. MS lyfter fram bland annat jämlikheten som en av de viktigaste delarna av den ideologi hos styrs av. Det där borde vara en stark vinnarfråga för socialdemokratin. Där ligger en skarp kontrast till regeringen Reinfeldts förda politik. Frågan är om någon annan än oppositionen kommer att berätta det för väljarna före valet. Kopplar man Sahlins budskap med dagens Brännpunkt där Bo Ekman, Tällberg foundation visar Sverige som ett toppland när det gäller samhällsutveckling. Det är förstås patetiskt att hävda att tätplatsen beror på en alliansregering för tre år sen. Det är mer det stora, värderingsmässigt och faktiskt av socialdemokratin omskötta välfärdsSverige som åter visar sin styrka. Just det som regeringen Reinfeldt håller på att slå sönder.

Om, eller när, jobbdebatten och analysen av Reinfeldts misslyckande med det viktigaste vallöftet 2006 kommer in i debatten, kommer siffrorna garanterat att ändras igen. Ingen väljare kommer att stillatigande ansvarsbefria en regering som talade "fler jobb och färre i utanförskap" och sedan lämnade en motsatt utveckling kvar efter mandatperioden. Som Sahlin så riktigt påpekar i DN, och Kent Persson hakar på i blogginlägg, så har (S) en deprimerande historia när det gäller effekter av de sista veckornas valkampanjer. Ett förhållande som partiet kollektivt slår ifrån sig, undantaget en eller annan valanalytiker och kampanjledare.

Men tänk en valrörelse där debatten handlar om jobb och välfärd, betald gemensamt med skatter, ställd mot de långsiktiga mål för Sverige som är så tydliga i borgerligheten. Skrev om de 300 miljoner som allianspartierna i Huddinge drömmer om att sänka skatter med. Minns Reinfeldts tal om skattenivå på europanivå som mot svarar kanske 250 miljarder. Det är ett samhälle som hade hållit Sverige borta från toppen av framgångslistor. Där ligger en stark möjlighet för (S) och de rödgröna att återvinna väljare som tillfälligt har lockats av alliansens viftande med en eller annan hundralapp i sänkt skatt.

- DN:s ledare om opinionsläget.
- SvD-ledaren, Sanna Rayman, om Demoskop
- Statsvetare med kommentarer.
- Expressen talar om "come back".

Bloggar
:
- Martin Moberg och välfärdsslakt och en utredning från riksdagen.
- Katarina Nyberg Finn om unga och jobben.
- Roger Jönsson och Kulturbloggen om märkliga retoriska utspel av Göran Hägglund

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
: Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Jonny sa...

"en eller annan hundralapp i sänkt skatt"

För en vanlig arbetarfamilj med 2 heltidsarbetande rör det sig om 30000-40000 kronor mer i plånboken per år.

Inga hundralappar direkt...

Adde Henriksson sa...

Du är inne på rätt spår, vi måste vara mycket tydligare. Skatt ger välfärd, mer skatt ger mer välfärd, enkel matematik, men det har någon PR-nisse inne i stan inte velat förstå. Istället blir det luddiga löften, så luddiga att vi inte längre tycks stå för något. Det verkar som om vi inte har några inga visioner, inga nya lösningar, i vart fall så är det så vi uppfattas! Våra löften handlar bara om "återställare", vi ska backa tillbaka till ett slag lyckorike som fanns 2006, när allt var bra, solen sken, frun var lite snyggare och rosten på bilen inte syntes. Så länge vi måste gå hand i hand med kommunisterna och framtidsvägrarna så kommer vi heller inte kunna leverera den tro på framtiden och att allt kommer att bli bättre, den tro som gjorde 1900-talet till Socialdemokratins århundrade.

Nils Dacke sa...

Svenskar är mesar och mesar röstar på de som är mest regeringsdugliga och det är alliansen. Om inte någon skandal drabbar dom så vinner dom en promenadseger och jag hoppas hoppas att ni kan gå tillbaka till era rötter ordentligt denna gång och demokratisera er från det extremt toppstyrda parti ni är.

Unknown sa...

S måste visa att ni älskar vårt land.

Utan detta blir S politik mest en tävling med V om vem som kan ge bort det fortast och med M om vem som kan sälja det fortast.

Arne Roland sa...

I det så kallade "svenska folkdjupet" är frågor som rasism och homofobi inget som får folk att strömma till valurnorna. Däremot kan alliansens försämringar i sjukförsäkring och a-kassa vara en tudelare, något som skiljer de rödgröna från alliansen.

Så har jag i likhet med intervjuaren se den stora skillnaden mellan skatteavdrag och sänkta
arbetsgivaravgifter för RUT-avdraget.

Något som jag tycker väldigt illa om är den stora utförsäljningen och privatiseringen som pågår. Men där tycks många socialdemokrater vackla, oftast är de från Stockholmstrakten.

Nils Dacke sa...

@Arne Roland: Du menar den utförsäljning som startade under Göran Perssons tid med Björn Rosengren vid rodret?

ideologierna är döda om du inte visste det och det ser vi nu i trianguleringens tidevarv.

Trist för vissa, men så är all utveckliv