Det är ett självklart, första inlägg denna lördag. Enligt en granskning som DN/Synovate har gjort om väljarnas viktigaste frågor, är det självklara svaret: jobben - etta (30%), sjukvården - två (26%) och skolan - trea (24%). Sjukvården finns på "topp-fyra" för samtliga partiers väljare. Där ligger också jobben och skolan. (S-väljarna har också förskolan på en tredjeplats och äldreomsorgen femma.
Det finns förstås skillnader mellan väljare: I den borgerliga delen av väljarkåren finns skatterna med på topp-listorna. Högst faktiskt på folkpartiets lista med en tredjeplats. Kd:s väljare skiljer ut sig genom att ha "familjepolitik" med på en god andraplats. DN:s mätning noterar också skillnader mellan blocken och mellan könen. De kvinnliga väljarna "värderar barnomsorg, sjukvård och miljö betydligt högre än män".
Tidigare har jag i ett par inlägg skrivit om de lösryckta skattefrågor som under en tid har varit debattens mittpunkt i Sverige. Det är, menar jag, en av förklaringarna till att avståndet mellan de rödgröna och allianspartierna har krympt. Även om SCB-mätningen glädjande nog visade ett fortsatt rödgrönt försprång ser jag idagens DN viss bekräftelse på mina tidigare efterlysningar: valdebatten kan inte bara handla om skatter utan att koppla till vad skatterna ska betala. Ambitionerna om hur mycket och till vad vi vill eller inte vill göra det ska påverka skattedebatten. Om man nu inte har den omvända teorin att skattenivåerna ska sättas och därefter ser vi vad det räcker till. I undersökningen säger 21 procent av de borgerliga väljarna att skattefrågan är en av de viktigaste, medan endast fyra procent av de rödgröna väljarna ser det så.
Dagens mätning i DN är ganska heta tips till partiernas valstrateger. Och jag tvekar förstås inte ett ögonblick när jag säger att majoriteten av väljarna ligger närmare de rödgrönas politik än alliansens. Ska det ge plus för de rödgröna krävs det förstås att väljarna får kunskap om detta. Just därför är det nödvändigt att jobbpolitiken utvärderas sakligt, inte genom omskrivningar och "fiffel" med siffror. Just därför krävs det besked från de borgerliga före valet: Ni sätter sänkta skatter före välfärden genom att inte ge ett öre mer till kommunernas verksamheter nästa år? Det sista rör som bekant väljarnas toppfrågor när det ska rösta.
Läs mer:
- Expressen skriver om mätningen,
- Martin Gelin skriver på AB- debatt om varför unga röstar rödgrönt
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2010, valet 2010, opinionen, opinionsläget, välfärd, socialdemokraterna, sjukvård, jobb, skola, moderaterna, mona sahlin, fredrik reinfeldt, alliansen,
3 kommentarer:
Ungdomsarbetslösheten är 15 %, allt annat är just fiffel med siffror. Det finns en stor grupp i samhället där arbetslösheten är 50-60%. Varför är denna grupp inte
lika viktig som ungdomarna???
jag litar mer på Eurostat (drygt 30%)än sign "Anonym".
Och i slutändan är siffrorna helt ovidkommande, det är alldeles för många arbetslösa i Sverige.
Skicka en kommentar