måndag 21 juni 2010

Landstingets debatt om sprutbyte - och beslutet blev 87 för JA och 55 NEJ

[uppdaterad]Landstinget har börjat debatten om strategin för att begränsa smittspridningen bland intravenösa missbrukare. Om de stora delarna av strategin råder inga delade meningar. Det är frågan om sprutbyte som skiljer. Just nu verkar man ha bestämt sig för att hålla en annan och mildare ton i debatten.

Birgitta Rydberg, (fp), inledde med att ge några kompletterade upplysningar i ärendet och betonade att sex partier står bakom förslaget. Till det starka i hennes anförande hörde att hon lyfte fram helheten: behandling och förebyggande insatser i en rad konkreta åtgärder är de andra av sex pelare i strategin. Sprutbytet bara en del. Försöket med sprutbytet. Hon menade också att det finns en "skakig" evidens för sprutbytets effektivitet men ändå bör prövas.

Filippa Reinfeldt måste ha fått en dramatisk, mental omsvänging från helgens bröllopsfirande till att nu tala mot övriga partier i landstinget. I stort är moderaterna med på strategin men ser inte sprutbyte som en lämplig del. Dag Larsson, (S),tog avstånd från andra länders program (som Oslo) med "friare syn" på att dela ut sprutor. Gustav Andersson, (C), menade att beslutet gör dagen till en "höjdpunkt" och att centern gjort mycket för frågan.

Lennart Rodin bryter med en mild röst in med den mörkare argumentationen från förra gången: "Sprutbytet är första steget". Det kommer obönhörligt att leda mot legalisering av narkotika. Rodin sa sig respektera Dag Larssons och andras vaktslående om en restriktiv narkotikapolitik men menade att här är politikens kraft alltför svaga. Rodin tar debatten mot Dag Larsson (S), inte mot sin partivän Rydberg som tycker annorlunda. Rodin påstår också att det "också inom andra partier finns förespråkare för en liberalisering av narkotika. Något Birgitta Sevefjord inte kände igen från (v) och jag själv INTE har sett i mitt parti, (S). Men visst finns de i Lennart Rodins parti.

Birgitta Sevefjord lyfte fram Brukarföreningens betydelse och pekade på att det främst handlar om en smittskyddsåtgärd. Nu hör jag en del ledamöter viska, kommer folkpartiets Rolf Bromme. Han har med sig "ny forskning" som visar att sprutbytets stöd i WHO-rekommendation inte har vetenskapligt stöd när det gäller skydd mot smittskydd, vare sig mot HIV eller Hepatit C. "Experterna" säger att det är förändring i riskbeteendet som i stället är det viktiga och som kan påverka smittspridningen positivt. Socialstyrelsen har därefter bemött Brommé m.fl:s invändningar mot programmet. 

Ilija Batljan tar i sitt anförande upp att han inte har sett aktiva i (S) som pläderar för en liberalare narkotikapolitik. Han använde uttrycket "på marginalen" om sprutbytesprogrammet. Som en av många slår han fast att det som är centrum i hela debatten mer måste vara en parantes i hela strategin mot smittspridning.


Birgitta Rydberg avrundar med att debatten har förts på en saklig nivå och att det hos alla sju partier i landstinget finns ett starkt stöd för en narkotikapolitik som är restriktiv.

87 röstade JA, 55 NEJ. Landstinget har alltså beslutat införa försöksverksamhet med sprutbyte.

Läs mer
SvD Brännpunkt med motståndare till sprutbytet
- Adam Cwejman om "lögner".
- Raymond Svensson om att sprutbyte är ok och antidrogpolitik är mer.
- Ulrika Falk om varför (m) är motståndare
- HBT-sossen om samma motstånd...
- Christian Valtersson skriver också om frågan.

Uppdatering: DN rapporterar om beslutet, liksom AB. Och inte minst: Sanna Rayman bloggar på ledarredaktionsbloggen och hänvisar till mitt och Gustavs twittrande. Så ska samverkan se ut mellan nya och lite mer etablerade medier se ut :-) Adam kommenterar också.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
  Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

landstingsfullmäktige fattade ett klokt beslut: Ja till försöksverksamhet med sprututbyte. Moderaterna röstad emot. Tyvärr.

Anonym sa...

Hejsan Peter.

Hittade detta på Sveriges Radios sida.

(Aug 2007)

I Finland har HIV-smittan sjunkit från 100 smittade i slutet av 1990-talet till 6 smittade personer per år och det sedan man börjat ge narkomaner rena kanyler.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=1520538

Peter Andersson sa...

Raymond: håller förstås med dig.

Essbeck: tack för infon.

pa