fredag 2 oktober 2009

Anders Borg på försäljningsturné - med va´då?

Ser att också Johan Westerholm har upptäckt det: Finansminister Borg är på säljresa i Europa. Produkten: den svenska "jobbpolitiken". Man kan förvånas och fundera över hur lyckosam denna "införsäljning" kan bli. Som DN berättar idag tillhör Sverige EU-botten. Tidningen skriver:

den genomgången visar att den borgerliga alliansen sannolikt måste vässa argumenten rejält inför nästa års valrörelse. Utvecklingen i Sverige är nämligen sämre än för de flesta andra EU-länder
Som framkom av Mona Sahlins fråga under gårdagens frågestund med statsministern så ökar också ungdomsarbetslösheten snabbare i Sverige. Nästan var tredje ungdom går arbetslös. Mot detta lägger de de rödgröna ett ganska offensivt paket i sin alternativbudget med drygt 20.000 fler platser än regeringen. Om riksdagens ledamöter väljer att rösta på det ljusnar situationen för många av Sveriges unga.

Mona Sahlin ställde en nyckelfråga: "hur ser sambandet ut - Varför får en arbetslös ungdom jobb för att ni lånar till ytterligare skattesänkningar"?

Karin Åberg, en arbetslös kvinna från Harbro, Uppsala, ställde en snarlik fråga till Anders Borg. "Hur ger er politik fler jobb". Hon accepterade inget annat är konkret svar. Och väntar säkert på det än i dag.

Jag skulle vilja att alla, också djupt övertygade alliansvänner, faktiskt stannar upp ett tag och funderar över detta. Allvarligt. Inte minst över det som statsministern svarade i går: "Drivkraften för arbete måste bli bättre". Steget efter är att sänka skatter för den som redan har jobb. Att det också görs med en fördelningspolitisk skevhet av stora mått är en ytterligare invändning. Att det dessutom drar bort resurser till välfärden är ytterligare ett aber. Att det är lånade pengar är ett till.

Men hur ger detta de arbetslösa fler jobb?

Samtidigt som Borg försöker sälja svensk "jobbpolitik" åker hans egen finanspolitiska expert Calmfors också utomlands. Bland annat till Nationalekonomisk förening i Köpenhamn och till Danska "Nationalbank". Calmfors har med sig OH-bilder med bland annat rubriken "Olika uppfattningar om finanspolitiken". Där har Finanspolitiska rådet och Calmfors legat närmare oppositionen i sina nu ganska överkörda förslag av en regering som är alltför djupt ideologiskt låst vid en ny "enda väg".

När Reinfeldt under frågestunden får frågan om de sänkta lönerna som strategi flyr han bort från den centrala frågan. Då är finanskrisen verklig. Det är den aldrig när frågan ställs om vi har råd med skattesänkningar. Finanskris, världskrig, låg- eller högkonjunktur, regering eller opposition spelar ingen roll. Så har det alltid varit.

GP skriver
om Anders Borg och de friska löven på träden.

Fler bloggar om detta:
- Progressiva bloggar på Netroots om Jobbävning
- Karin Bergh: "Alliansen sviker yrkeskvinnorna på fler än ett sätt".
- Maria Ferm: "Enfrågepartiet - de konservativa"
- S-buzz: "Uppsnappat idag".
- HBT-sossen: "..tipsar"
- Martin Moberg...om m-politiken..
- Jakop Dalunde "Samma gamla moderater".
- Esbati..om hur 24 bilder säger ...mycket.
- Kristian Krassman:..om LAS-hetsarna...
- Ewa Jansson..om presentationer av S-jobbpolitik..
- Johanna Graf om att våga prata ideologi - bland annat med jobbperspektiv.
- Esbjörn Jonsson om jobben o LAS

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,