måndag 1 mars 2010

Till Gudmundson i SvD: "I centerpartisternas ögon förefaller moderaterna kalla och arroganta."

foto: Magnus Selander
När jag ska kolla lite bakgrund till dagens krönika av Per Gudmundson i  Svd är den första rubriken som möter mig just den på inlägget: "Kulturkrockar försvårar borgerligt samarbete". Samma statsvetare - Katarina Barrling Hermansson - skrev DN om redan i februari 2004, efter en avhandling.
Moderaten ser allt sakligt teoretiskt och ser sig knappt som en politiker utan som en förmedlare av objektiva fakta. När centerpartisterna försöker bygga broar eller komma överens tycker moderaterna att de tar på sig en roll som inte ankommer på ett så litet parti.
Folkpartiet och vänsterpartiet är till exempel väldigt lika i sin utpräglat individualistiska partikultur. De är motpoler till moderaterna och socialdemokraterna, som är kollektivistiska och hierarkiska.
I sin iver att "göra ner" det rödgröna samarbetet rotar alltså Gudmundson fram en dammig avhandling, hoppar över punkterna om de borgerliga och skriver ner några snabbt ihopslängda rader mot S, v och mp. Det är egentligen ganska uselt. Sedan enkäten gjordes (mellan åren 1998 till 2002, Per Gudmundson!!) har otroligt mycket hänt, både i sakfrågor och i att partierna i det rödgröna samarbetet har lärt känna varandra bättre. Visst har avhandlingen ett historiskt intresse. Men knappast med det som gäller inför valet i september i år.

Även Högberg bloggar...
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Fader Johannes sa...

Hej! Jag tror du överskattar förändringshastigheten i organisationers kultur och självförståelse! Det kräver hårt och medvetet arbete under lång tid, och jag är tveksam till om i grunden så pass statiska organisationer som partier genomgått såvärst stora ändringar på tio år. Politiken kan ha förändrats enormt mycket - men den interna kulturen är segare!

Anonym sa...

Nu är ju Gudmundsson ingen journalist utan en pladdrande fjant. Vilket han bevisat vid otaliga tillfällen. Att ens kräva att han skulle göra en journalistiskt objektiv analys faller på sin orimlighet.

Stefan sa...

Anonym: Ja, kravet på "journalistiskt objektiv analys" är orimligt eftersom han är ledarskribent. SvD är en borgerlig tidning och just på ledarplats ska detta lysa igenom. Att du blir provocerad bekräftar att han sköter sitt jobb exemplariskt.

Peter Andersson sa...

Fader...jag var med på en av de första träffarna S-Mp där den process vi nu ser började. Det har, som du antyder, tagit tid med kulturband än kanske sakfrågor. Men tycker inte det försvagar min kritik av PG:s inlägg

Stefan. "Exemplariskt" vete... Att använda den gamla rapporten som i förra rapporteringen (se länk) hade minst lika uppseendeväckande saker om den styrande alliansen är kanske lite väl genomskinligt...när det kommer till syftet..?

P