måndag 29 mars 2010

Stor potential för partierna - men ser man möjligheterna?

Dagens Nyheter skriver idag en ledare om de politiska partiernas kris. Forskare från Ersta Sköndal har tydligen forkat om vårt "sociala kapital". DN skriver:
Antalet personer som är engagerade i politiska partier är visserligen tämligen stabilt, men om man jämför längre tillbaka i tiden är siffran extremt låg, två procent.
Mer aktiva är vi i exempelvis idrottsrörelsen. Och även om DN inte använder klassbegrepp så skriver man om något viktigt:

De har sämre hälsa, har färre sociala kontakter och är oftare ensamstående än de föreningsaktiva.
Det sista är alltför bortglömt, generellt sett. De som på något sätt är mest beroende av politiken deltar sällan. Och det brukar gå igen hela linjen: lägre valdeltagande, färre kontakter med politiker eller andra makthavare, mindre tidningsläsande, mindre nätaktivitet osv.

En
siffra i mitt bakhuvud säger mig att var femte väljare kan tänka sig att bli medlem i ett parti. Är det riktigt så borde det rimligen finnas en ganska betydande potential för partierna att värva fler till sina led. Gissningsvis (och möjligen till viss del också erfarenhet) signalerar DN-ledaren inte bara engagemangsbrister hos vissa väljargrupper. Det borde också ge partierna en spark i baken för att ta medlemsvärvning OCH utveckling av medlemskapets värde på allvar.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,