tisdag 23 mars 2010

Dagens positiva beslut om sprutbyte

Idag fattade vi beslut om ett program om en, som ärendet heter, "Samlad strategi för att begränsa smittspridning bland intravenösa missbrukare". I det ligger som en av flera åtgärder en försöksverksamhet med sprutbyte för missbrukare. På en plats i länet under fyra år. Efter några års engagemang i frågan känns det förstås utmärkt att de som nu styr landstinget har samlat sig. Nja, inte riktigt. Det blev votering och programmet fick Hälso- och sjukvårdsnämndens stöd med röstsiffrorna 8 mot fem moderata röster.

Jag tror inte att de som följer sprutbytesdebatten behöver mer information om hur Birgitta Rydberg har ställt sig under mycket lång tid. Att det är positivt att hon har släpats fram till dagens beslut är förstås klart. Och i motsats till det Rydberg påstod om min syn på frågan vid senaste landstingsdebatten tycker jag att det är helt rätt att "sprutan" bara är en liten del av väldigt många insatser. (Hon påstod: "Du stirrar dig blind på föreställningen om att om man bara inför sprututbytesprogram så är alla problem lösta.) Så inte fallet, alltså. Däremot: Hade Rydberg själv i alla fall sneglat lite på sprutbytet tidigare - som ett åtgärd- så hade det införts för bra länge sen.

Jag har respekt för den som tvekar. Tyvärr handlar det ofta om att man ser det som ett steg på vägen mot en liberalare narkotikapolitik. Så är det inte. Det handlar om smittskydd. Det handlar när det kopplas till vård och behandling också om detta. Det handlar om att genom kontakter med missbrukare kunna erbjuda insatser i tid.

Fler bloggar:
- Andersson på Kungholmen med en härlig entusiasm för centerns roll i politiken.
- Helen Törnqvist bloggade lika centerhärligt, tidigare.
- Mats Reimbertsson med en rubrik jag studsade för...
- Mark Klamberg som också bloggat tidigare

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Helen Törnqvist sa...

Tack för länken och det nymyntade underbara ordet "centerhärligt". Jag tar det positivt :) Mvh /Helen

Peter Andersson sa...

Helen
Det där var helt ärligt. Önskar ibland att vi i (S) kunde vara lite mer stolta över egna prestationer också.

Du får förstås helt fri rätt till användningen av det där...begreppet ;-)

p

Sundevall sa...

Med "härlig entusiasm"? Anar jag viss sarkasm? :-)

Heder åt den som förtjänar det. Eller menar du att det var M - som alltid har varit emot - eller FP - som då var emot - som drev kravet på sprutbyten inom Alliansen?

Ja, heder till hela oppositionen också som röstade för C/KD/FP-förslaget.

Ingen anledning att vara bitter, Peter! Nu är sprutbytet äntligen genomröstat.