måndag 15 mars 2010

Grova övergrepp eller välregisserad israelisk undanmanöver?

Den israeliska tidningen Jerusalem Post har idag en nyhet som förstås skrämmer om den är sann: under kriget i Gaza för ett år sedan ska Hamas ha använt barn som levande sköldar. Uppgifterna presenteras inte av något officiellt organ utan av en fristående organisation bestående av före detta underrättelsefolk Informationscentret för underrättelse och terrorism. (Malam)

För att upprepa: stämmer uppgifterna är det förkastligt, skrämmande, ja vad du vill. Om. Men det finns en hel rad skäl att vara skeptisk. Israels nyligen upprivna konflikt med USA som en följd av att inrikesminister Eli Yishais godkännande av ytterligare 1600 israeliska bosättningar på ockuperat område. Nu var det, enligt tidningen Haarets, bara förnamnet på byggplanerna som lär uppgå till 50.000. Något som skulle sätta det mesta av fredsarbetet i stiltje eller vändas till dess motsats. Israels agerande här torde kunna betecknas som en medveten provokation, som Carl Bildt så riktigt bloggar. Samtidigt har Israel nyligen fått svidande kritik (även Hamas) i den granskningsrapport om Gazakriget som domare Richard Goldstone har gjort på uppdrag av FN:s människorättsråd UNHRC.

Israe
l lär hamna i ännu starkare internationellt tryck efter dagens beslut att byggplanerna ska gå vidare, trots krisen med USA. DN skriver:
– Byggandet i Jerusalem — och överallt — ska fortsätta på samma sätt som skett under de gångna 42 åren, sade Netanyahu enligt Ynet på ett möte med de egna partivännerna i högerpartiet Likud.
Han syftade på annekteringen — inte erkänd av omvärlden — av östra Jerusalem efter sexdagarskriget 1967. Han tillade att regeringens beslut att häva ett rådande byggstopp efter tio månader kvarstår.
För de flesta av oss är väl en filmsnutt där texter beskriver vad som sker på ganska suddiga bilder inte helt "hundra" i trovärdighet. Vetskapen om att det mediekrig som pågår innehåller sånt här för att vrida negativa bilder, få bort fokus osv, är förstås något som gör att det är svårt att tro på uppgifterna. Ett senkommet svar på Goldstonerapporten?. Eller vrida fokus från kritiken av bosättningspolitiken? Är det så, då är det ohyggligt cyniskt. Men det förvånar mig inte.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Nattis 2.0 sa...

Det hade inte förvånat mig heller faktiskt. Israel är duktiga på mediekrig och att vända blickarna från sig själva.

Anonym sa...

Nog är det allt en undanmanöver från Israels sida.

Israel har en lång historia av att anväanda sig av civila och barn som mänskliga sköldar, inte minst under Gazakriget:

http://www.guardian.co.uk/world/2009/mar/23/israel-gaza-war-crimes-guardian