fredag 19 mars 2010

Sven Bergström möter "skoningslös press" - Men har bloggat fast sitt nej till kärnkraft

Mats Knutsons analys av det politiska läget är intressant. Ännu en gång är det kärnkraftsfrågan som skapar spänningar i svensk politik. Frågan har fått borgerliga regeringar på fall tidigare. Centern hoppade ju för ett par år sen av den blocköverskridande energiöverenskommelsen med bl.a. (S) i iver att hålla ihop den borgerliga regeringen. Även om det verkar otroligt med en allvarlig regeringskris ett halvår före valet är det inte omöjligt.

Som ingång har de borgerliga redan nu ett allvarligt bakslag från omröstningen av folkmordet. Nu verkar något pågå som handlar om att göra allt för att förhindra ytterligare ett bakslag. Mats Knutsons analys:
Centerpartisten Sven Bergström, som därmed blir direkt avgörande i den här voteringen, kommer därför att utsättas för en skoningslös press att rätta in sig i ledet. Ett nytt nederlag i riksdagen i en central politisk fråga skulle vara i det närmaste katastrofal för regeringen. Den bild av regeringsduglighet som de borgerliga partierna mödosamt byggt upp de senaste åren skulle skadas allvarligt.
Enligt Knutson skulle det nu pågå en "skoningslös press" på en centerpartist. Om förklaringen skriver han:
Skulle regeringen misslyckas med att få igenom sin energipolitik i riksdagen vore detta ett betydligt allvarligare bakslag.
När man läser det funderar jag: Vad innebär den där "skoningslösa pressen" i praktiken? Isolering? Piska? Mutor? Vanligt samtal? Löften om uppdrag? För det är solklart att Sven Bergström syn på kärnkraften är sådan att han aldrig kommer att ställa upp på det förslag regeringen har lagt. Mitt i valrörelsen 2006 bloggade Bergström om frågan:
Samtidigt kommer nya alarmerande rapporter från Statens kärnkraftsinspektion att "incidenten" i Forsmark var den allvarligaste som inträffat Sverige. Ska det behövas ett nytt Harrisburg eller Tjernobyl för att på allvar lägga om energipolitiken mot förnybara energislag?
posted by Sven Bergström at 6:16 AM 0 comments
Den förre centerledaren Fälldin uttryckte sin syn på kärnkraften med orden "Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse. För Sven Bergström står ingen politisk framtid på spel eftersom han har meddelat att han tänker avgå. Bergström kan med stor heder stå för sina åsikter och fortsätta ta ställning för den viktiga omställningen av energipolitiken. Men frågetecknet ligger väl i det där med den "skoningslösa pressen".....

Mer i Svd, Exp
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,