torsdag 18 mars 2010

Ensamvargens irrfärder - Var är tvålen?Jag har hört att vår statsminister ibland har kallats "Tvålen". Har man den bilden i bakhuvudet när man läser Hans Hoffs debattartikel i Aftonbladet blir det ganska tydlig: Han skriver bland annat:
Att svänga i olika frågor och sedan förklara svängningen med att man egentligen inte alls har svängt är en konst som Fredrik Reinfeldt utvecklat till perfektion
Till det, menar Hoff, kopplar Reinfeldt till slut in oppositionen som får stå med den slutliga skulden. Vi får väl se framöver. Kanske är det ytterst Reinfeldts svajande ledarskap som börjar luckra upp det parlamentariska stödet för regeringen. Nu är det för all del inte så lång tid kvar av mandatperioden. Omröstningen om erkännandet av folkmordet var en stor förlust som dessutom orsakade diplomatiska förvecklingar. Inom kort hotas ett nytt nederlag när riksdagen ska besluta om det ska vara möjligt att bygga mer kärnkraft.

Hans Hoff spår att utvecklingen kan leda till
ett än mer skakigt parlamentariskt underlag, eftersom borgerliga ledamöter inser att de måste börja profilera sig för att bli inkryssade i riksdagen, även om det innebär att man går emot sin egen politik. Samtidigt så är signalen från statsministern att det är helt okej, eftersom man alltid kan skylla på oppositionen, även när ens agerande fäller den egna regeringen.
Det verkar också bekräftas samma dag. Utan att här säga något om sakfrågan, utan bara beröra det parlamentariska, lanserar två folkpartiledamöter idag ett "väljarkontrakt" där de binder upp sig gentemot väljarna, snarare än i relation till de partier de representerar. Göran Thingwall, före detta moderat och nu politisk vilde, säger i en Rapportintervju om Reinfeldt: "Han är en bra statsminister, han har gjort ett bra jobb, jag tycker han är en urusel partiledare". Ska man tolka det ligger kanske Hoffs bild nära tillhands. Reinfeldt vann den politiska makten med sin borgerliga samling men gjorde det enligt vindflöjelmodellen. Eller?

Ett antal hundra inlägg har nog skrivits på denna blogg om de nya moderaterna. Genomgående i de inläggen har varit att det inte alls handlar om att "vända kappan efter vinden." Reinlfeldt har från startpunkten varit tydlig: "Man kan inte vinna val i Sverige utan att vara "sossig". De nya moderaterna talar annorlunda men vandrar inte på höger-vänsterskalan. Det är bara fråga om tid.  Eller med andra ord: "Vi säger en sak - vi gör en annan." Allra tydligast har varit i skattefrågan där Reinfeldt pratat en sak och gjort motsatsen. Hans företrädare Bo Lundgren är nog innerst inne mycket avundsjuk. 

Att förstå drivkrafterna hos moderatledaren är viktigt inför valet, både för väljarna och de politiska debattörer som möter honom. Partiledaren Reinfeldt har man kanske möjlighet att följa under en längre tid. Statsminister Reinfeldt kan ha väsentligt kortare tid kvar med den titeln.


- S-buzz skriver också

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?    Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,