måndag 8 mars 2010

"Gör inget med mamma i fullmäktige"

Mitt allra första politiska uttalande handlade om en kvinna i politiken. Inte vilken kvinna som helst, utan mamma. Det borde har varit valet -73 eller -76. Den lokala Strängnästidningen gjorde en intervju med Elvy Andersson, en ung tvåbarnsmamma som nu var kandidat till kommunfullmäktige med goda möjligheter att väljas in. Till detta hade den äldste sonen intet ont att säga.

Jag har inte artikeln tillgänglig. Varför den vinklingen blev som den blev och hur djupt intervjun går in på just konflikten "mamma" och "uppdrag" minns jag inte. Men grundkonceptet är ganska tydligt:  Här en "mamma" som kandidat. Dags att fråga barnet. Hur ser barnet på att mamman bryter mönstret, ut från hemmet och in i politiken"? Underförstått något av ett svek mot grundläggande uppgifter för en "mamma".

Det motsvarande hade nog inte varit möjligt. Att uttala sig om (något som sedan också inträffade) "gör inget att pappa intar samma plats i politiken" fanns nog inte i dåtidens journalistiska tankevärld. Kanske inte i dag heller. Vi har en bit kvar.

Hälften av platserna på S-valsedlar ska i dag vara kvinnor, den andra hälften män. Det är ett framsteg och i så måtto självklart att det i alla fall i mina "världar" inte ens diskuteras. Som dagens artikel i DN beskriver krävs det mer när det gäller politiska topposter i kommunerna. I 206 av 290 kommuner är KS ordförande en man. Det avspeglar att hela det politiska Sverige behöver göra mer. Som Anna Ljungdell säger: "Vi har kommit långt men det är en bit kvar.."

Ett valresultat där de rödgröna får 54,4 procent mot den borgerliga alliansens 41,9. Så hade det blivit idag om de kvinnliga rösterna hade bestämt. Man kan spekulera i de mer djupgående förklaringarna till det. "Mjukt" före "hårt"? "Tillsammans" före "egot"? "Laget" före "jaget"? Grafiken över viktigaste frågor, som väl inte är någon nyhetet, visar att de manliga har två frågor som man ser som särskilt viktiga: "Landets ekonomi" och "Skatter och moms". Undrar om man kopplar ihop: att de mer "kvinnligt" mjukare frågorna - vård, skola, trygghetssystemen osv- faktiskt avgör hur mycket "männen" har att sitta knappa in i sina kalkyler över skatter och ekonomi. Kanske är helhelssynen det område där kvinnligt spöar manligt. Där de rödgröna spöar borgarna?

- Följ dagens "bloggstafetten".
- Annat om 8 mars:  DN; De rödgröna i Ab Debatt om jämställdhetsarbete, De borgerliga skriver, 
- Johan Westerholm inlägg om opinionsläget

Den schemalagda bloggstafetten ser ut som följer (läser mer här):

kl 8 Mer vänster i Uppsala - Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala, bloggar om Sverige- och Uppsalapolitiken från vänster, oftast ur ett feminist-, hbt-, miljö- eller solidaritetsperspektiv.

kl 9 Anders Wallner (MP), grön queerfeminist som bloggar om lika rätt-frågor, som tillgänglighet, hbt-frågor och stjärnfamiljepolitik

kl 10 HBT-sossen - Åsa och Alexandra Einerstam (S) skriver mest om politik, facket och hbt, men det händer att det publiceras ett och annat inlägg om kultur, mat, converse och annat smått och gott.

kl 11 Trollhare Queerfeminism, autismaktivism, transsexualism, psykradikalism, genusgalenskap och stördvetenskap Trollhare - alias Immanuel Brändemo - är en 15-åring med nästan 30 års livserfarenhet. En hysterisk fjolla, begåvad med extra bokstäver och handikappad av folkbokföringens tvångskönande.

kl 12 Jens Holm (V), kandidat till riksdagen (V), Stockholm. För närvarande pappaledig. EU-parlamentariker mellan 2006-2009. Författare till boken EU inifrån - berättelser från EU-parlamentet 2006-2009. Vill göra klimatpolitiken mer genderinriktad.

kl 13 Maria Ferm (MP), språkrör för Grön ungdom, har en grön blogg som skriver om att motverka övervakningssamhället, bekämpa främlingsfientlighet och skapa en jämställd, solidarisk värld.

kl 14 Mitt i Steget. En blogg som skrivs av en man som mitt i steget emedan han färdas genom livet får en och annan tanke om politik, samhälle och jobbet som människa i största allmänhet. Skribenten, Johan Westerholm (S), har en bakgrund som officer, exportdirektör och mediarådgivare.

kl 15 HannaVictoria - utbildningsminister nästa. Konstnär, samhällsvetare, fotograf, jurist, PR-konsult, åsiktsbildare, styrelseledamot, ledare, student, regionalnationalist,världsmedborgare, frihetsivrare, kollektivist

kl 16 IdaVänster - Ida Legnemark (V) bloggar om allt från kommunalpolitiken i Borås till mer övergripande diskussion om bl.a feminism, jobbar som språklärare och är fritidspolitiker samt är ansvarig för feministiska frågor i Vänsterpartiets partistyrelse.

kl 17 Christian Valtersson (MP), ledamot av Grön Ungdoms Förbundsstyrelse som bloggar om svensk politik ur ett grönt perspektiv. Irriterar sig på strukturer som tas för givna utan att ifrågasättas.

kl 18 Högbergs tankar - Peter Högberg (S). Skriver om politik från ett Vimmerby perspektiv. Är idag tjänstledig och arbetar med politik på heltid.

kl 19 Ett hjärta rött, Ilse-Marie. Partipolitiskt oberoende röda funderingar kring politik, livet och orättvisor.

kl 20 Rödgrönt samarbete, här skriver partiledarna och språkrören direkt eller via Martin Gelin. Kort och gott ett forum för dialog med sikte på valet 2010
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,