söndag 28 mars 2010

Ett val om välfärdens framtid, tack!

Eva Nordmarks inlägg på Brännpunkt idag bryter något av en tystnad i debatten om det som tillhör väljarnas viktigaste frågor inför valet. Min känsla är att tyngdpunkten hittills har varit på skattesänkningar och ersättningar i olika system. Viktigt i sig men det får inte tränga undan utrymmet för att belysa vilka alternativ som finns för välfärdens verksamheter.

Beskeden
måste bli tydligare från Reinfeldts allians. De rödgröna är ganska tydliga både vad gäller prioriteringarna av välfärden framför sänkta skatter. De borgerliga ger sken av att allt ryms inom de ganska snäva ramarna. Inte minst ger man intryck av att "mindre pengar in" kan kombineras med "mer ´pengar ut" till välfärdsverksamheter. Så kan det förstås inte vara.

Ettårsbidragen tar slut efter detta år. Och Eva Nordmark belyser följderna av detta.
Om inga ytterligare resurser skjuts till utöver detta för 2011 och framåt så innebär det ett ras för intäkterna med cirka 12 miljarder från 2010 års nivå.
Jag skrev nyligen om de bistra tider som exempelvis sjukvården står inför. Det förbättras inte genom att svaren saknas på frågan om vad alliansen vill. De enda svar som har getts oroar. Att det som betalar för välfärden, skatter, kommer att strömma in mindre till "kassan för det gemensamma" med fortsatt borgerligt styre. Eva Nordmarks inlägg bör leda till ett större fokus på välfärdsfrågorna inför valdagen.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anders Nilsson sa...

Här har du alldeles rätt Peter. Men det verkar som om oppositionen gar i alltför hög grad satsat på att krisen skulle bli mycket mer omfattande och allvarlig så att RUT skulle vara tillräckligt för att väcka klasshatet.

Precis som du säger så är det välfärdens innehåll och utformning som är den stora uppgiften för vem som än regererar, om vi vill förhndra cementeringen av 2/3-dels samhället.