måndag 8 mars 2010

En krokus från fp, ett grattis från Reinfeldt och frigörelsen är här?


Vem har sagt att det är fel att ge en kvinna en blomma? Vi är nog många som borde göra det oftare. Mycket oftare. Även 8 mars är mycket tänkbar dag för det, inte minst att dela röda rosor. Folkpartiet i Solna stod vid pendeln och delade krokusar med ett nedstoppat flygblad från Birgitta Ohlsson. Dagens "snackis", praktikantmisstag eller kanske till och med blottläggande av värderingar har (m) stått för, det som på twitterspråk heter @Nya_moderaterna. Den tjänstgörande twittraren som talar i partiets namn tyckte att denna dag var det "grattis som gäller, från man till kvinna.

Det blev så fel. En eller annan funderar kanske på varför. Det finns en uppsjö områden där  kvinnodagen verkligen behöver vara en början, fortsättning eller kanske avstämning på jobb som pågår dag ut och dag in, året runt i hela samhället och hela politiken för att nå verklig jämställdhet. Inte bara räknar platser i fullmäktige eller föreningsstyrelsen. Jämställt i värderingar och normer som bär upp samhället. Och det handlar INTE om att vi män på kvinnodagen sticker ut våra huvuden, ser oss omkring och försöker få koll på om kvinnorna har lyckats bli jämställda sen förra årets kvinnodag... Och möjligen ropar till lite diskret. "Har ni fått jämställdhet nu".

Vi gör det...tillsammans...

Den som vill hårddra väldigt mycket hur obegripligt (m)-grattiset är kan läsa Kent Perssons viktiga  inlägg eller Maria Ferms lika angelägna om våldtäktslagstiftning så blir det totalt absurt att komma med "grattis". Möjligen om det just denna dag skulle vara helt utrotat runt omkring på vårt klot. Det är det inte. Helena och Anna fick sparken när det var gravida. Kamp mot det, ja, men knappast "grattis". Hör TV-4-nyheterna i bakgrunden om osakliga löneskillnader, könsbundna, som ännu består. Sju procent av går inte att förklara. Annat än med diskriminering. Inte heller där något gratulationsanledning.

Möjligen en slutsats:
Twitter-intermezzot hos (m) visar att det behövs kvinnodagar, om inte annat som väckarklocka. Det är inte för tidigt...


Inlägg i den schemalagda bloggstafetten:

Kvinnodagen, patriarkatet och normen
If I were a boy
Gör jämställdhet till en valfråga
- En man är mer än sin fitta – en transkilles tankar på internationella kvinnodagen
Välförtjänt Eva-Britt du har verkligen gjort årets kvinnogärning- Det behövs en starkare våldtäktslagstiftning- Om att gräva där vi står- Internationella kvinnodagen
- Sexualitet i jämställdhetsdebatten
- Ur ett feministiskt perspektiv


Fristående inlägg:
Feminism och kvinnodagen, från bloggen Begrundat och plitat.
24 år till jämställdhet i Solna och 51 år till jämställda familjer från bloggen Johanna Graf.
Alliansfritt Sverige
"gör inget med mamma i fullmäktige",  Peter Andersson - med rätt att tycka
Till Anna, kärleksfullt och solkigt, Storstad
Hur förklarar man för ett barn att det behövs en kvinnodag? Mammapolitik
Vill inte ha blommor. Vill ha jämställdhet! Ulrika Falk
Långt kvar  till jämställdhet uppnåtts på riktigt Martin Mobergs blogg
8 mars och bögars frimureri...  Luka(s) blogg
"Ta natten tillbaka" mm tips Marlene
Klart jag var hemma när barnen var små, Egon Frid
Stockholmsvänstern
Socialdemokraterna cementerar en konservativ kvinnopolitik, varför? Rosen(rasande)
Länge leve den feministiska internationalen - Politik och poesi (Helena Duroj)
Ingen jävla Mors dag!

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Jag tycker att detta feministfjäsk från alliansen är llllöjligt! :o(

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Bedrev själv en liten firma för några år sedan där jag behandlade mina anställda som mina egna vänner.Men hade någon likt dessa två gravida kvinnorna fått anställning på firman och sedan efteråt talat om att de skulle vara lediga pga denna graviditet direkt efter anställningen hade firman förmodligen fått det betydligt svårare.Helt rätt att dom fick sparken för denna fingerade anställningslögn.Tror dessa människor att småfirmor runtom i landet har egna privata banklokaler att ösa pengrár ur.Djävla typer rent ut sagt.

Kajsa