lördag 13 mars 2010

Med fokus på makten

Reinfeldts "Allians för maktskifte", som till slut blev "..för Sverige". Det verkar som idéer och sakfrågor får backa till förmån för just maktperspektivet. Återvalet av regeringstaburetterna sätts först. Det är heller inte någon tvekan om vilka idéer och vilken politik som ska genomföras. De borgerliga småpartierna manglas rejält under den moderata dominansen.

Under våren har vi hört de borgerliga försöka göra ner det rödgröna samarbetet genom att tala om "fusköverenskommelser". Medvetet försöker man skrämma med Vänsterpartiet och Lars Ohlys inflytande. Det man egentligen säger är att en rödgrön regering kommer att påverkas av alla partier som ingår. I den borgerliga alliansen är det, som  tvärtom, något som SvD-ledaren nyligen lyfte fram:
Ekots Tomas Ramberg låg på. Hur ska Littorin kunna hålla emot om de övriga tre är eniga? Svaret som Littorin aldrig gav, men som svävade över hans smidiga svar, är att om M inte vill röra arbetsrätten så förblir den orörd. Moderaterna är nämligen störst
I helgen har folkpartiet någon form av övning inför valet. Partiledaren Björklund har ett par hjärtefrågor: mer kärnkraft och bort med värnskatten. Men inom ramen för ett samarbete där makten så tydligt samlats kring Reinfeldt och hans "pojkar" lär väl (fp):s krav klinga ganska ljudlösa. Hur liberala de än må vara. 

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,