tisdag 2 mars 2010

Valstrategier, partier och kandidater

"Ni har väl mer än det där", lär någon ha sagt när (S) presenterade valstrategin. Den är kort och någon fick en känsla av att det fanns mer, fortfarande hemligt. Så är det nog inte med själva dokumentet. Frågan är vad man säger om huvudmotståndarens - moderaternas motsvarande dokument som presenterades i dagarna. Sverige ska vara "Föregångsland". Människan sägs vara "utgångspunkt". Partiet ska driva frågor som "jobben, välfärden och tryggheten". Sen ett par praktiska kampanjpunkter. Vad färgbytet står för kan man bara spekulera om. Det moderatblå är nu grönt, både på affischer och Reinfeldts tröja.    

Det nygröna partiet, som verkligen inte handlar om miljöpolitik, möter kritik, även om den är kort, på dagens Gudmundson-sida, SvD.
Det är ännu ett steg på vägen mot att slipa ner allt i partiet som kan verka avvikande. Snart tycker alla partier att politiker vet bättre än föräldrar.
Det där är inte partiets enda problem. Även om (m) redan nu får god publicitet för Magda Lukaszewicz från Järfälla som Sveriges yngsta fullmäktigekandidat har partiet stora problem att vinna de ungas sympati. De rödgröna är totalt dominerande i den viktiga gruppen. Sen kan man som Emil Broberg fundera över om man gynnar ungas politiska engagemang med tidigare och höga placeringar på kommunala listor. Det är bättre med ungdomsförbunden som "plantskola", menar han. I sak riktigt och jag tror att det finns vissa risker med att de stora visionerna, debattglädjen och annat faller ganska hårt pladast inne i den inte alltid så färgsprakande och debattglödande fullmäktigesalen. Däremot får man inte se det som att de yngsta bara ska "leka politik". Även de behövs i maktens korridorer så oavsett invändningarna tror jag på unga kandidater.

Det är inte bara etablerade partier som nu tillkännages av valmyndigheten. Per Gudmundson beskriver att "det tycks finnas en hel del kufar därute". Han syftar möjligen inte på Piratpartiet som nu bestämt sig för att bara delta i ett 20-tal kommunalval. Jag tror det är en god strategi för ett parti som har grundfrågor värda att tas på allvar men där ett "harvande" i den ganska konkreta kommunala vardagen säkert skulle ta på krafterna mellan de ärenden som partiet är engagerat i.

Läs mer:
- Alexandra Einerstam om m:s gröna look

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Alltså, nu är det kokta fläsket stekt när Reinfeldt dressar upp både sig och affischerna i grönt!! Blir det så mycket mer utstuderat? Jag tycker inte ens Reinfeldt är klädd i grönt, han passar faktiskt bättre i sina mörkblå munderingar. Ibland undrar man hur de där rådgivarna tänker? /gt
Rafflande fortsättning följer. To be continued...