tisdag 9 mars 2010

Företagandet som frigörelse?

DN:s ledare slår idag ett slag för företagendet som det optimala redskapet för kvinnors frigörelse.
Kvinnor skulle tjäna på att bryta beroendet av den offentliga sektorns jobb och behöver därför en politik som främjar nyföretagande. Men här saknas fortfarande besked från både den rödgröna och den borgerliga alliansen.
Drivkraften ska här vara "befrielsen" från den offentliga sektorn. Det känns onekligen som en något passiv hållning till företagadet. Däremot är teorin också praktiserad. Utan att i hastigheten hitta något utvärdering av vårdval Stockholm i just detta perspektiv (kvinnligt företagande) som var en av utgångspunkterna, vågar jag gissa att det även på det området ser ganska mörkt ut. I alla fall när det handlar om nya vårdcentraler. Men nyckelfrågan är kanske om det inte är patienter, pensionärer, barn, elever osv, som måste vara utgångspunkten. Inte den form - av privata företagare eller offentligt anställda - i vilken brukare får service, vård osv. Det är kvaliteten som måste styra.

Ser tidskriften Arbetsmarknaden som ger en ganska bra bild i två artiklar om ett växande intresse för nyföretagande. Samtidigt med en nyttig information att det är hårt, tuff och oftast inte alls någon "räkmacka" mot förmögenheter" utan i stället hårt slit till ofta sämre lön än man har som anställd.

Även
om DN-ledaren inte har utgångspunkten "arbetslösa" utan kvinnor i stort finns det ändå någon form av trend att arbetslösheten delvis är tänkt att lösas med starta-eget. Ett koncept som förvisso har tillämpats av olika regeringar. Hittade ett citat från en artikel av Janne Näsström, småföretagarkonsult, från hösten som har gett tänkvärt, måhända självklart budskap:
"Nyföretagare som ser arbetet som ett sätt att skaffa sig lön och ledighet går nästan alltid i konkurs. Orsaken är att den viktigaste ingrediensen för framgång saknas"
Frågan är om DN-ledaren nästa gång lägger på det perspektivet till budskapet. Och kanske också tar med något om en av grundförutsättningarna också för välfärdsföretag som växer inom den skattefinansierade sektorn: Det är bra med besked om regeringens planer för statsbidragen till kommun och landsting nästa år och framåt. Bra också för de företagare som DN vill se startade. DN får jättegärna bli mer konkret i vad man menar med att "ta bort trösklar och hinder inom en rad olika områden. Det rör skatter, socialförsäkringar och utbildningspolitik." Jag anar i och för sig.

Fler som skriver:
- Johan Westerholm om bl.a. LOU
- Eva Berglund om kvinnor som gillar offentlig sektor..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket schvammel. Artikeln av Janne Näsström, småföretagarkonsulten som du citerade är ju sanningen i ett nötskal. Den viktigaste ingridiensen i nyförtagande och framförallt småföratagande som sådant är ju i stort sett jobb nästan dygnet runt, året om, något annat får inte plats (definitivt inte föräldraansvar) och då ska man tyvärr inte ens räkna med att man ens försörja sig på det heller....
Hälsn från gt

Pennelina sa...

Du får förlåta novisen (på politik) vid spisen för en förlupen tanke...

Offentliga sektorn i sig är väl egentligen inte en så dum tanke, problemet är kvaliteten på det arbete som utförs. Frågar du mig kommer det av att vi slutat göra det vi brinner för och att vi gör taktiska val istället. Därmed blir vi ett missnöjt folk som klagar på det mesta ;-)

Kram från Pennelina