En enskild nyhetesartikel kan skapa hård debatt. Ett enskilt beslut kan i väljarens ögon bli en levande illustration av ett partis värderingar. En serie av artiklar kan ge en bild av politiska vägval. Ta ett par exempel: På Svenska dagbladets ledarsida spekuleras i hur de fortsatta skattesänkningarna ska genomföras. Det verkar som om tidningen ser 1975 som ett gott år. Omfattningen av välfärden ska, tolkar jag, skalas ner till den nivån för att paradiset ska infinna sig.
Även om det finns viss sundhet i en annan Svd-ledarartikel om att hushålla med pengar och även om det finns slöseri som den nuvarande borgerliga makten sysslar med så är ändå målet med Timbro och SvDs återkommande "slöserirapporter" ganska tydligt kopplat till det nästan maniska i synen på sänkta skatter. Alltid frånkopplat från det skatter betalar för och alltid TOTALT utan någon som helst fördelningspolitisk ambition.
Det här har knappast svenska folket beställt. Dels har de alltid, överallt, varit tydliga med att välfärden går före sänkta skatter. Dels var det jobben och löften om ett minskat utanförskap som gav Reinfeldts regering en knapp, men ändå, majoritet. Utan att regeringen låtsas om det så finns "baksidan" av varje skattesänkningskrona. De effekter som Reinfeldt själv talade om i förnyelseretoriken. En av de effekterna är att sjukförsäkringarna har utsatts för försämringar. Samtidigt har man också dragit ner på arbetsmarknadsutbildningar vilket försvagar de arbetslösas position.
Jag hoppas att debatten fram till valdagen kommer att handla om helheter: Ekonomi OCH jobb. Skatter OCH välfärd. Visst kanske ett parti kortsiktigt kan tjäna på små detaljdebatter eller bara ena sidan av myntet. Men svenska väljare är värda att få besked om helheter.
- Johan Westerholm skriver om jobben.
- Johan Ulvenlöv om fortsatt debatt, sjukförsäkringen.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om politik, jobb, arbetslöshet, alliansen, fredrik reinfeldt, val 2010, valet 2010
4 kommentarer:
Ja, jag håller med dig, de små debatterna är bara dimridåer mot de stora frågorna. Medias bevakning är ju också viktig i frågan. Mediaforskare Ester Pollak har föreläst om medias bevakning av olika hot, t ex hoten vid kungliga tekniska högskolan. Hon menar att media ger dessa hot ett stort utrymme, vilket ger en copy-cat-effekt, när andra också vill vara med och ha samma uppmärksamhet och sedan kostar det samhället tid och pengar att reda upp. Hon menar att media visst kan skriva om det, men att man ska trigga så lite som möjligt.
Jag tycker egentligen att det är samma i den politiska debatten. De "pyttesmå" frågorna får större utrymme än de jättestora i media och sedan triggar det till fler "pyttesmå" frågor känns det som. Men vad kan man göra åt detta?
/gt
Jag tycker trots allt att de undersökningar som valforskarna gör visar att väljarna är betydligt "klokare" än vad kvällstidningarna tycks tro. De utgår i hög grad från värderingar och prövar sakfrågor mot det..omedvetet eller medvetet. Så i stort...är jag ändå optimist
Det är inte så konstigt att skatterna får stor uppmärksamhet när medelavlönat arbete i Sverige har en marginalbeskattning på 75% procent...
(arbetsgivaravgifter på 33%, bruttolöneskatter på 55% och konsumtionsskatter på 25% om man räknar snällt)
Inte undra på att USA har jämlikare förmögenhetsfördelning än detta landet...
Ja, tack och lov har du nog rätt i att väljarna är klokare än kvällstidningarna. På sig själv känner man ju andra och tycker man att det är "dimridåer" i tidningarnas rubriker i småfrågor, så gör nog andra det också. /gt
Skicka en kommentar