söndag 28 mars 2010

Avsaknad av en tidnings skarpa politiska analyser

Dagens Nyheter är en tidning som är tung i den politiska debatten, inte minst i Stockholm. Den har inflytande och den påverkar bilden av politiken. Inte sällan har DN tillhört de skarpaste kritikerna mot socialdemokratin. I många fall med politisk kritik, en självklar den i en fri opinionsbildning. Men ibland också med journalistik på en nivå som leder tankarna till en lokal för unga borgerliga aktivister som klistrar och kladdar flygblad. Dagens krönika av Peter Wolodarski håller den nivån.

Som vanligt är det (S) och Mona Sahlin som är målet för attackerna. De skarpa politiska analyserna av förutsättningarna inför valet i höst lyster med sin frånvaro. Wolodarski bygger en "Tobleroneartikel"  med utgångspunkt från förtroendemätningar, inte om hur väljarna ser på politiken. I stället är det personfokus som alltmer tar över skrivandet.

Man kan förvånas över den tid som läggs på personfokus. Eller kanske inte. De rödgröna har sedan valet 2006 varit i täten i väljaropinionen. Det finns ganska gott hopp om att tidningen DN efter valet kommer att få granska en regering med Mona Sahlin som statsminister - något man inte gillar. Just nu får sociala medier klä skott för det negativa i det mesta. Ska man säga något gott om Wolodarskis krönika är det kanske att den visar att lågvattenmärken produceras också på andra håll. Och om jag förstår rätt har redaktören också en bakgrund inom det liberala ungdomsförbundet. Då är inte kanske inte alltid så lätt att hålla sig till det journalistiska och till mer avancerade politiska analyser. 

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Eva Berglund sa...

Alliansen har inte så mycket att komma med när det gäller politik, så nu gäller det att slå på person. Det är närmast pinsamt.

Anders sa...

Brukar inte feminister säga att det personliga är politiskt?

Jonny sa...

Varför pratar du om "toblerone affär" när det var så mycket mer som det rörde sig om i verkligheten, rätt stora belopp...

Försöker du skyla över det ?

Johanna Graf sa...

Du missar att nämna att DN just denna dag har en utmärkt analys av Malin Siwe ang arenaskandalen i Solna! http://www.dn.se/ledare/signerat/nationalarenan-solnas-stadsdirektor-oversockrat-insyltad-1.1068804

Kurt sa...

DN gör just nu mycket omfattande nedskärning, utom just på ledarsidan där man i stället har rekryterat inför valet. DN blir allt mera av en brölande megafon, och med den nya chefredaktören och den nya kulturchefen så sprider sig åsiktsjournalistiken ut bland det redaktionella materialet.

Anonym sa...

Okay, man tyckte nästan att det var "lite konstigt" på DN och kanske det då är nedskärningarna och sedan den där "åsiktsjournalistiken" du pratar om.
Även om DN är en borgerlig tidning, är det tråkigt om de ska dra ned kvalitén på det sättet.
/Hälsn gt (som verkligen skulle önska att någon nät-tidning skulle "våga" ha helt seriösa löp och reportage utan alltför mycket polariseringar och överord i alla möjliga sammanhang som inte förtjänar det).