tisdag 23 mars 2010

Jobben från 1889 (S) - Jobben från 2006 (M)

"Arbetslösheten ökar drastiskt", berättar Svt:s ABC idag. Samtidigt skriver Sven Otto Littorin och (m)-kampanjbasen Per Schlingmann på Svd:s Brännpunkt.

Att moderaterna 2006 intresserade sig för jobben kanske inte är något man idag vill påminnas om. Det där med "fler i arbete" och "färre i utanförskap" blev tvärtom. Ett av de stora valsveken i svensk politik. Men årtalen 1889 och 2006 är intressanta i sammanhanget. Sedan det första årtalet har socialdemokratin tillsammans med fackföreningsrörelsen haft jobben och kampen mot arbetslösheten högst på agendan.

2006 insåg Reinfeldt att det låg något vinnande i det politiska konceptet att ta "utanförskap" och "jobben" som budskap. Man funderar lite över de egna erfarenheterna av just utanförskapet, hos de strageger inom (m) och de "små borgerliga" som slipade på budskapet.

Talet om jobb och utanförskap blev en politisk one-liner att rabbla snarare än ett konkret samhällsproblem som slår rakt in i den egna själen, självkänslan och plånboken. För alla dem i arbetarrörelsen har just den bistra och påtagliga  närvaron och erfarenheten av arbetslöshetens förbannelse varit drivkraften i politiken. Djup snarare än yta. Sår och mänskliga skador snarare än studier av "krokar" för att fånga potentiella väljare.

Det är ganska patetiskt men också förlustbringande för det egna partiet när moderaterna försöker sätta "bidragsstämpel" på (S). Jag tror att folk börjar fatta vad det handlar om. Efter att ha upplevt förändringar i sjukförsäkringen, som beslutats av applåderande, borgerliga riksdagsledamöter, efter att ha sett hårdhandskarna mot sjuka när det skickats till arbetsförmedlingen, har nog trovärdigheten i att tala om "bidrag" contra "arbete" skjutits i sank. Och för att fler blir arbetslöshet inte bara "one-linern" utan konkret vardag. Hur mycket Reinfeldts regeringe än trixar med jobbsiffrorna.

Ps
En av författarna, Per, gav nyligen ut en instruktion till alla moderata företrädare. Den innehåller inte bara "order" att inte bära slips och pärlhalsband. Den ger också direktiv om hur partiföreträdarna ska tala:

Moderater säger
-  Det ska löna sig att arbeta  - inte sänka ersättningsnivån
-  Fler människor i arbete -  inte tillväxt
- Nya jobb -  inte riktiga jobb
- Människor som saknar jobb -  inte arbetslösa
- Utanförskap -  inte segregation
Man får onekligen en känsla av att det där talet om jobben inte har särskilt djup själslig botten...

Fler läsvärda:
- Ericas tillhåll om att jaga röster.
- André Assarsson för att lära sig motståndarargument...
- Adventskalendern om regeringens ansvar för förvirringen...
- Martin Moberg om "valfrihet och fattigdom"
- Ett hjärta rött om den sociala krisen i Sverige.
- Fredrik Olovsson om jobbmisslyckandet och ökat utanförskap
- Alliansfritts sammanställning över varför Reinfeldt har fler anledningar att deppa...
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,